Қазақстандағы кәсіпорындарда инновациялық қызметтің атқарылмау себептері. Причины, препятствующие развитию инновационной деятельности на предприятиях Казахстана. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Қазір экономикамыздың бәсекелесе алу деңгейінтехнологиялық құрылыстың (ТҚ) болуы арқылы да байқай аламыз. Мысалы, жуығымен бізде III ТҚ – 64%, IV ТҚ – 35%, V ТҚ – 1% көлемінде. Оның барлығы әлемде инновациялық үрдістердің дамуымен түсіндіріледі. Ал инновациялық үрдіс дамуының негізгі қозғаушы күші болып шағын және орта кәсіпорын табылады. Республикамызда инновациялық шағын және орта кәсіпкерліктің дамуының тежеуші факторларына қаржы құралдарының аз көлемі, инновациялық тауар мен қызметке деген сұраныстың аздығы немесе мүлдем жоқтығы, инновациялық тауар нарығы жайлы ақпарат аздығы, инновациялық тауар өндіретін маман жетіспеушілігі және сол сияқты мәселелерді жатқыза аламыз. Бұл мәселелерді жетілдіре және алдын- ала отырып, еліміздің экономикасын, яғни экономикалық жағдайының бәсекеге қабілеттілігін, алға сүйрейтін драйвері болып табылатын инновациялық шағын және орта кәсіпкерлікті дамыта аламыз. Сегодня конкурентноспособность страны можно определить с помощью освоенности технологических укладов в экономике. Например, у нас в стране III ТУ – 64%, IV ТУ – 35%, V ТУ – 1%. Эффективность технологических укладов объясняется развитием инновации в мире. Малый и средний бизнес являются основной движущей силой развития инновации. Из-за этого каждая страна сталкивается с проблемами развития инновации. Поэтому причинами низкого развития инновационной деятельности на предприятиях являются нехватка финансирования, малый спрос или полное его отсутствие на инновационный продукт, отсутствие информации о рынке инновационного продукта, нехватка квалифицированного специалиста в области инновации. При решении этих нюансов в республике может полноценно развиваться малое и среднее предпринимательство, которые являются драйвером экономики.
Keywords: Шағын және орта кәсіпкерлік; инновация; инновациялық кәсіпкерлік; инновациялық өнім. малый и средний бизнес; инновационное предпринимательство; инновационный продукт.