Қазақстанның агроөнеркәсіп өндірісінің қазіргі жағдайы және экономикалық дамудағы рөлі. Современное состояние и роль в экономическом развитии сельскохозяйственного производства Казахстана. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Қазақстанның агроөнеркәсіп өндірісінің қазіргі жағдайы және экономикалық дамудағы рөлі бүгінгі таңда өте өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Қазақстанның бүгінгі агроөнеркәсіп кешенінің әлеуетін, халқын асырауға ғана емес, сонымен бірге аграрлық өнімдердің көптеген түрлендіріп экспортына өндіру есебінен дүниежүзіндегі алдыңғы қатарлы ауыл шаруашылық мемлекеті болуына мүмкіндіктері бар. Ауыл шаруашылығының негізгі міндеті ішкі нарық және сыртқы нарықтарда жетекші орындарды алу мақсатында экспорттық ресурстарды қалыптастыру үшін жеткілікті көлемдерде ауыл шаруашылығы өнімінің тиімді өндірісін қамтамасыз ету арқылы елдің экономикалық дамуында өз үлесін қосу болып табылады. Экономиканың басқа секторларына қарағанда ауыл шаруашылығында күтпеген және жойқын факторлардың үлесі жоғары. Күтпеген факторлардың әсерінен ауыл шаруашылығы өндірісінің өнімділігі төмендеп, ал кей жағдайларда мүлдем жойылуына алып келу ықтималдылығы жоғары. Сондықтан, әрбір ауыл шаруашылығы кәсіпорындары мен шаруа қожалықтарында осындай факторларды ескеретін тәуекелді басқару жүйесі қажет. В данной статье рассматривается современное состояние агропромышленного производства и его роль в развитии экономики страны. Дается анализ агропромышленному потенциалу Казахстана и нынешнему состоянию сельскохозяйственного производства страны. Рассматриваются необходимость и роль сельскохозяйственного производства в экономическом развитии страны, а также проблемы в сфере сельскохозяйственного производства. Предлагаются пути решения проблем в секторе сельского хозяйства страны. По сравнению с другими секторами экономики сельское хозяйство высоко подвержено неожиданным и разрушительным факторам. Под их воздействием производительность сельского хозяйства может резко снизиться, а в некоторых случаях есть риск полного исчезновения урожая. Поэтому для каждого предприятия сельского хозяйства необходима система управления рисками для учета таких факторов.
Keywords: Агроөнеркәсіп өндірісі; агроөнеркәсіп кешенінің әлеуеті; ауыл шаруашылық өнімдері; ауыл шаруашылығында тәуекелді басқару; «Агробизнес – 2020» бағдарламасы; экономикалық даму. агропромышленное производство; потенциал агропромышленного комплекса.