Қазақстан Республикасындағы инновациялық қызметтің дамуы жолындағы бірқатар мәселелер. Проблемы развития инновационной деятельности в Республике Казахстан. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Қазақстанда инновациялық қызметті ұйымдастыру мен дамытуға бағытталған түрлі мемлекеттік бағдарламалар мен стратегиялар қабылданып, жүзеге асырылып, инновациялық инфрақұрылым қалыптастырылып жатыр. Бұл жай төңірегінде көптеген зерттеу жұмыстары жүргізіліп, мақалалар жарық көріп, өз өрістерін табуда. Бірақ бұл мәселе әлі де толық шешімін таба алмай жатыр, өйткені ғылымды бизнеспен ұштастыру өте күрделі процесс. Ғылым деген сөздің өзі кәсіпкерлерді қорқытып, сенімсіздікке әкеліп отыр, жастардың ғылыммен айналысуға деген ынтасы да жоғары емес. Жастарды ғылымға баулудың бір әдісі - ол технопарктік құрылымдардың инновациялық қызметін ұйымдастыру мен басқару үдерісіне магистранттар мен студенттерді қатыстыру, болашақта оларды осы инновацияларды өндіріске енгізетін компанияларда жұмыспен қамту, ғылыми қызметкерлердің статусын жоғарылату. Инновациялық процестің ең басты мақсаты – инновация енгізу арқылы экономикалық, ғылыми- техникалық, экологиялық және әлеуметтік жағдайды жоғарылату, ол өз кезегінде елдің және аймақтардың бәсекеге қабілеттілігін арттырады. Қазақстанның қазіргі экономикалық жағдайында технологиялық инновацияларды жүзеге асыруға үлкен мүмкіндік бар, мысалы, машина және тау-кен өндіру үшін құрал- жабдықтар мен ауыл шаруашылық өндірісіне қажет құралдар жасау, ауыл шаруашылық өнімін сақтау үшін жаңа әдістер ойлап табу, ұйымдастыру және т.б. Анализ инновационной деятельности в Казахстане показывает, что цикл «наука– производство », то есть инновационный процесс завершается на начальных стадиях, иногда не выходя за пределы фундаментальных исследований или стадии изготовления опытного образца, поскольку отечественные предприятия не в состоянии внедрить их в производство. Главной целью инновационного процесса является достижение экономического, научно- технического, экологического и социального эффекта, которые могут быть реализованы с внедрением инноваций. Необязательно производить компьютеры, мобильные телефоны, в условиях казахстанской экономики можно успешно осуществлять технологические инновации, например машины и оборудования для горнодобывающей, обрабатывающей и аграрной промышленности, организация новых методов хранения агропромышленной продукции и т.д.
Keywords: инновациялар; инновациялық қызмет; инновациялық инфрақұрылым; инновациялық стратегиялар. инновации; инновационная деятельность; инновационная инфрастуртура; стратегия инновации.