Роль интеллектуального капитала в инновационном развитии экономики. Экономиканың инновациялық дамуындағы зияткерлік капиталдың рөлі. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Статья посвящена анализу интеллектуального капитала, который оказывает радикальное воздействие на развитие инновационной экономики. На современном этапе интеллектуальный капитал приоб ретает особое значение: определяет структуру национальной эко номики, качество производимой продукции и услуг, эффективность функционирования хозяйства. Способность экономики создавать и эффективно использовать интеллектуальный капитал все в большей мере влияет на экономическую силу нации и ее благосостояние. Методология исследования: теоретические исследования зару бежных ученых и специалистов в области интелектуального капитала и инновационного развития экономики, а также законодательные и нормативно-правовые документы в данной области. При подготовке статьи использованы традиционные методологические инструменты экономической науки, такие как метод системного анализа, метод экспертных оценок, метод научной абстракции и др. Результаты исследования: теоретический анализ публикаций ученых и практиков позволил сделать вывод о том, что в экономических исс ледованиях понятие «интеллектуальный капитал» тесно взаимосвязано с такими понятиями, как интеллектуальные ресурсы, интеллектуальный потенциал, человеческий капитал, которые часто применяются как тож дественные понятия.Мақала қоғамның инновациялық дамуына түбегейлі ықпал ететін зияткерлік капитал ұғымын сараптауға арналған. Қазіргі таңда зияткер лік капитал аса зор маңызға ие болып келеді, өйткені ол ұлттық эко номиканың құрылымын, шығарылатын өнімдер мен қызметтің сапасын анықтайды, шаруашылықтың қызмет ету тиімділігін көрсетеді. Эконо миканың зияткерлік капиталды жасау және оны тиімді қолдана алу қа білеті ұлттың экономикалық күші мен оның әл-ауқатына зор әсер етеді. Зерттеу әдіснамасы: әлеуметтік жауапкершілік саласындағы шетел және отандық ғалымдар мен мамандардың теориялық және қолданба лы зерттеулері, сондай-ақ, осы саладағы заңдық және нормативті-құ қықтық құжаттар. Мақаланы дайындау барысында әлеуметтанулық ғы лымның дәстүрлі әдіснамалық құралдары қолданылды: жүйелік талдау әдісі, сарапшылық бағалау әдісі, ғылыми абстракциялау әдісі және т.б. Зерттеу нәтижесі: ғалымдар мен практиктердің басылымдарын теориялық талдау экономикалық зерттеулерде «зияткерлік капитал» ұғымы зияткерлік қорлар, зияткерлік потенциал, адамдық капитал ұғымдарымен тығыз байланысты екенін көрсетті және олар өз кезегін де бір-бірінің орнына қолдана беріледі.