Сүт өнеркәсібін мемлекеттік қолдау шаралары: мәселелер мен әлемдік тәжірибе. Меры государственной под держки молочной промыш ленности: некоторые важные аспекты и мировой опыт (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Бұл мақалада Еуропа елдеріндегі, АҚШ, Беларусь Республикасымен Ресей Федерациясындағы ауылшаруашылығын мемлекеттік қол- даудың тәжірибесіне талдау жасалынып, мемлекеттің макроортада- ғы өзгерістерін ескере отырып, АӨК даму бағыты мен мақсатының жолдары айтылған.Кез келген мемлекет сүт өндірісі саласын дамытуға барынша мүд- делі. Өйткені, сүт өнімдері мемлекеттің азық-түліктік қауіпсіздігін қамтамасыз ететін стартегиялық маңызды салалар қатарында санала- ды. Сондықтан, мемлекет өзінің сүт өңдейтін және одан дайын өнім шығаратын фермерлері мен компанияларының ішкі және әлемдік нарықтардағы бәсекелестікке қабілеттілігін қамтамасыз ету мақса- тында оларды дотация және субсидия арқылы мүмкіндігінше қолдап отырады. Осылайша, ауылшаруашылығындағы нарықтық қатынастар мемлекеттік реттеумен астасып жатады. В этой статье представлен и проанализирован опыт государствен- ной поддержки сельского хозяйства стран Европы, США, Республики Беларусь и РФ с целью определения задач и направлений развития АПК с точки зрения реагирования государства на изменения в мак- росреде. Любое государство заинтересовано в развитии молочной отрасли, так как молочные продукты являются стратегически важ- ными в обеспечении продовольственной безопасности государства. Поэтому страны всячески поддерживают своих фермеров-произво- дителей молока и компании, выпускающие молоко как готовый про- дукт, путем выдачи дотаций и субсидий, чтобы обеспечить их конку- рентоспособность на внутреннем и мировом рынках. Таким образом, рыночные отношения в сельском хозяйстве переплетаются с госуда- рственным регулированием.
Keywords: мемлекеттік қолдау; мемлекеттік бағдарлама; сүт өндірісі; өзгерістерді басқару государственная поддержка; государственные программы; молочная промышленность; управление изменениями