Жобалық тәсілді қолдана отырып тәуекелдерді басқару кәсіпкерлік қызметті дамытудың тиімді құралы ретінде. Управление рисками с учетом проектного подхода как эффективный инструмент развития предпринимательства (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Жалпы кәсіпкерлік тұрлаусыздық шарттарында қызмет ететіні,қандай да бір тәуекелге ұшырасатынын ескерсек, кәсіпкердің қыз- метінің ұтымды дамуын жобалық әдістемені қолдана отырып қол жеткізуге болатындығын атап өтуге болады.Мақала қазіргі кездегі кәсіпорындарда басқарудың дайын технологиясын пайдаланғанымыз жөн бе, жоқ өз бетімізбен тиісті әдістерді өз тәжірибеміздің негізінде жасауымыз қажет пе деген сұрақтарға жауап береді.Мақалада жоба, жобаларды басқару және ағымдағы басқару үдерісі мен жобаны басқару үдерістерінің түсінігін қарастырамыз. Сондай ақ, кәсіпорынның басқару үдерісін кәсіпкерлердің өз бетінше жасауға немесе жобаларды басқару аясындағы әлемдік тәжірибе негізінде стандарттар нысанындағы қабылданған әдістемелік негіз- дерді бастама ретінде алу мүмкіндігін қарастырамыз. Предприниматели осуществляют свою деятельность в условиях неопределенности,подвергаясьрискам.Успехвпредпринимательской деятельности можно достичь путем применения проектного подхода. В статье рассматривается вопрос выбора подхода к управлению рисками предпринимателей готовой технологии, стандартов или же разработки собственной методики, основанной на собственнойпрактике предпринимателей.В статье даны определения понятии проекта, управления проек- тами, также операционные и проектные процессы управления, обобщены признаки проектного подхода. Также, рассмотрены возможности применения международой практики, в вопросах управления рисками предпринимательства. Выделено, что инстру- менты управления рисками проектов и процессные инструменты управления рисками почти одинаковые.
Keywords: шағын және орта бизнес; тәуекелді басқару; жобаларды басқару малый и средний бизнес; управление рисками; управление проектами