Инфляционное таргетирование в реализации новой экономи ческой политики Казахстана;-Қазақстанның жаңа экономикалық саясатын іске асырудағы инфляциялық таргеттеу (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Основной инструмент проведения денежно-кредитной политики по поддержанию запланированного уровня инфляции– манипу лиро ваниеучетной процентной ставкой(ставкой рефинансирования). Так, поднятие учетной ставки повышаетдепозитные ставкив коммерчес ких банках и увеличивает привлекательность сбережения денег, не жели траты. Занижение учетной ставки понижает депозитные ставки в коммерческих банках и уменьшает привлекательность сбережения денег.Кроме того, поднятие учетной ставки повышает уровень проце нтной ставки кредитования в банках и снижает уровень спроса на кредитование. Понижение учетной ставки позволяет кредитным ор ганизациям снизить уровень процентной ставки кредитования. Таким образом, происходит увеличение количества денег на руках у насе ления; соответственно, снижение учётной ставки повышает уровень инфляции. Повышение учетной ставки понижает уровень инфляции.;-Есептік пайыздық ставканы қайта қаржыландыру айла-шарғы жасау инфляцияның жоспарланған деңгейін қолдаудағы ақша-несие саясатын жүргізудің негізгі құралы болып табылады. Осылайша, дис конттау ставкасын ұлғайту коммерциялық банктерде депозиттік став каларды және ақшаны үнемдеуге қарағанда, жұмсау тартымдылығын арттырады.Дисконттау мөлшерлемесін төмендету коммерциялық банктерде депозиттік тарифтерді азайтады және ақша үнемдеу тартымдылы ғын азайтады. Сонымен қатар, пайыздық ставкалардың өсуі банк тердің несиелік пайыздық мөлшерлемесін арттырады және несиелер бойынша сұранысты төмендетеді. Дисконт ставкасын төмендету қаржы институттарының кредит бойынша ставкаларды төмендетуіне мүмкіндік береді. Осылайша, халықтың қолындағы ақша санының өсуі байқалады; тиісінше, дисконт ставкасын төмендету инфляция деңгейін арттырады. Есеп ставкасының көтерілуі инфляция деңгейін төмендетеді.