Қазақстан Республикасындағы кәсіпорындарда тәуекелді басқару жүйесін іске асыру және қолдану. Применение и использование системы управления рисками на предприятиях РК (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Мақала аясындағы зерттеу тәуекелдерді басқару үдерісініңөзінің тиімділігін арттыру мақсатында жобалық тәуекелдерді бас- қарудың тиімді жүйелерін талдауға және құруға бағытталған. Осыған байланысты тәжірибеде кездесетін ҚР кәсіпорындарындағы тәуекелдерді басқарудың ең өзекті аспектілерін талқылаймыз.Қазіргі экономикалық жағдайда жобалық тәуекелдерді екі ірілендірілген тобы белсенді басқаруды талап етпейтін тәуекелдер мен әртүрлі әдістемелерді үнемі пайдалануды немесе белсенді бас- қаруды талап ететін басқару тәуекелдері қарастырылады. Сондай ақ, қазіргі экономикалық жағдайда тәуекелдерді басқарудың мақсатты бағдарланған (белсенді) және инерциялық (енжар) әдістерін сипат- таймыз және инвестициялық жобаларды басқаруда ең жақсы әдіс- терді іріктеу кезінде қолданылатын негізгі құралдарды да қарас- тыратын боламыз. Исследование данной работы направлено на анализ и построение эффективных систем управления проектными рисками в целях повышения эффективности самого процесса управления рисками. В статье рассматриваются наиболее актуальные аспекты управления рисками на предприятиях РК, которые встречаются на практике.Одними из основных вопросов являются группы проектных рисков, к которым можно отнести риски, не требующие активного управления, и риски, управление которыми требует постоянного применения различных методик или активного управления.В статье также рассмотрены методы управления рисками в современных экономических условиях, которые разделены на активные и инерционные (пассивные).
Keywords: шағын және орта бизнес; тәуекелді басқарудың жүйесі; жобалар тәуекелі малый и средний бизнес; система управления рисками; проектные риски