Әйел жұмыс күші рыногы құрылымын жетілдіру механизмі. Механизм совершенствования структуры рынка женской рабочей силы (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Қазіргі кезеңдегі қазақстандық еңбек рыногының қалыптасқан үл гісін саралай отырып, біз жүргізілген зерттеулер нәтижесінде отандық әйел еңбегі рыногының қалыптасуын және де өңірдегі әйел еңбегінің жетілдірілуінің нақты іс-шаралары ұсынылып отыр. Еліміздегі әйел дерді жұмыспен қамту мәселесін шешуге әсер ететін негізгі шаралар дың бірі – шағын кәсіпкерлікті дамыту деп қарастырған жөн. Олар ры нокты тұрғындарға қажетті тұрмыстық тауарлармен қамтамасыз ету мәселесін шешуші, экономикалық дербестігі арқылы өмір сүру деңге йін көтеру көзі, жеке тұлғаның өзіндік және кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастырушы құралдар болып табылады. Әйелдер кәсіпкерлігінің кәсіби бағыты біз үшін дәстүрлі, яғни бұл негізінен: жеңіл өнеркәсіп, қоғамдық тамақтандыру, кеңес беру және білім беру қызметтері, ха лықтық медицина, косметологиялық қызмет көрсету.В мировой тенденции человеческого развития существует раз ница в продолжительности жизни, грамотности, образовании и за работках мужчин и женщин, при этом возможности женщин более ограничены по сравнению с возможностями мужчин.Один из важных факторов повышения занятости среди женщин в нашей стране – развитие малого бизнеса. Малый бизнес обеспечи вает население страны и рынок небходимыми товарами бытового наз начения, является источником повышения уровня жизни населения с помощью экономической самостоятельности, а также инструментом формирования индивидуальных предпринимательских способнос тей. Профессиональная ориентация женского предпринимательства обычно традиционна, это в основном легкая промышленность, обще ственное питание, консалтинговые и образовательные услуги, народ ная медицина, косметологические услуги.
Keywords: еңбек нарығы; әйел еңбегі; жұмысшы күші. рынок труда; труд женщин; рабочая сила; ген дерный фактор; трудоустройство женщин.