Финансовые инструменты: понятие, признание, классификация, оценка и раскрытие информации финансовой отчетности. Қаржылық құралдар: түсінігі, тану, жіктелуі, бағалау және қаржылық есептілікте ақпаратты ашып көрсету (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Проблемы и трудности финансового сопровождения процессов инвестирования рождают потребность в обновлении теоретико-ме-тодологической базы инвестиционного развития, в частности в бух-галтерском учете: понятие, признание, классификация и оценка фи-нансовых инструментов. Проблемы учета финансовых инструментов в соответствии с МСФО стали особенно актуальны для казахстан-ских специалистов по бухгалтерскому учету. В статье рассматрива-ются основные вопросы, связанные с признанием, оценкой, учетом и классификаций и оценки финансовых активов и финансовых обя-зательств и раскрытием информации по финансовым инструментам. Показаны специфические особенности и учет категории финансовых инструментов на счетах бухгалтерского учета в соответствии с Типо-вым планом счетов целях формирования показателей отчетности в соответствии с требованиями МСФО, раскрывается информация в соответствии с использованием положений МСФО 32 МСФО (IAS) 32 Финансовые инструменты: представление и раскрытие информа-ции и МСФО (IFRS) 7 «Финансовые инструменты – Раскрытия».Инвестициялаудың үрдістерімен бірге жүретін қаржылық қиындықтар мен мәселелері инвестициялық дамудың теория-әдістемелік базасының, атап айтқанда бухгалтерлік есептегі: тану, жіктеу және қаржылық құралдарды бағалау тұжырымдамаларының жаңарту қажеттігін тудырады. ХҚЕС сәйкес қаржылық құралдарының есепке алу мәселелері бухгалтерлік есеп бойынша қазақстандық мамандар үшін әсіресе өзекті болды. Мақалада қаржылық активтер мен міндеттемелерді тану, бағалау және жіктелуі, сонымен қатар, қаржылық құралдар бойынша ақпаратты ашып көрсету туралы негізгі мәселелерді қарайды. Көрсетілген: 1) ХҚЕС талаптарына сәйкес есептілік көрсеткіштерін қалыптастыру мақсатында типтік шоттар жоспарына сәйкес бухгалтерлік есеп шоттарда көрсету, қаржылық құралдар категориясының есебі мен салалық ерекшеліктері. 2) ХҚЕС (IAS) 32 Қаржы құралдары: ақпаратты ұсыну және ақпаратты ашып көрсету және ХҚЕС (IFRS) 7 «Қаржы құралдары – ақпаратты ашу».