Управление дебиторской задолженности в рыночных отношениях. Нарықтық қарым-қатынаста дебиторлық басқару (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
В условиях конкурентоспособной среды многие фирмы стараются придерживаться баланса в желании удовлетворить как потребности самой организации, так и потребности потребителя. Почти все предприятия осуществляют реализацию готовой продукции и това-ров на условиях отсрочки платежей с целью наработки долгосрочных связей с покупателями и заказчиками, а также для увеличения товарооборота предприятия. Поэтому нормальное функционирование фирмы нельзя представить без образования дебиторской задолженности.Бәсекелестік ортада көптеген компаниялар өздерінің және тұтынушының қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін тепе-теңдікті ұстануға тырысады. Барлық дерлік кәсіпорындар сатып алушылар мен тапсырыс берушілердің ұзақ мерзімді қарым-қатынастарды сақтау мақсатында кейінге қалдырылған төлемдер бойынша дайын өнімдер мен тауарларды ұсыну арқылы кәсіпорынның айналымын арттыруды жүзеге асырады. Сондықтан, фирманың дебиторлық құрмай қалыпты жұмыс істеуін елестету мүмкін емес. дебиторлық берешек, сауда дебиторлық берешек, сауда-саттық емес дебиторлық берешек, сатып алушылардың квази-ақша міндеттемелері.