Факторы, влияющие на конкурентоспособность предпринимательской идеи. Кәсіпкерлік көзқарастың бәсекеқабілеттілігіне әсер ететін факторлар (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
В данной работе рассматриваются проблемы конкурентоспособности и факторы, влияющие на конкурентоспособность предпринимательской идеи на современном этапе. Создание конкурентных преимуществ перед соперником становится стратегическим направлением деятельности государства и его органов в области обеспечения конкурентоспособности национальной экономики. При этом повышение конкурентоспособности касается всех уровней ее иерархии: продукции (товаров и услуг), предприятия, отрасли, региона и страны в целом, но особую важность приобретает конкурентоспособность предприятия как основного звена экономики. Несмотря на большое количество факторов, влияющих на конкурентоспособность предприятия, все же основным и определяющим из них остается его способность производить конкурентоспособную продукцию и создавать условия для ее продвижения на рынок. Сегодня для отечественных предприятий задача повышения конкурентоспособности выпускаемой продукции становится особенно актуальной в связи с тем, что негативные последствия экономических реформ в значительной степени ослабили их позиции на внутреннем и зарубежном рынках.Мақалада бәсекеге қабілеттілік мәселелері мен қазіргі таңдагы кәсіпкерлік көзқарас бәсекеқабілеттілігіне әсер ететін факторлар қарастырылган. Бәсекелес алдында бәсекеге қабілетті артықшылықтар жасау ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету саласында мемлекеттік қызмет пен оның органдарының стратегиялық бағытына айналуда. Осымен қатар бәсекеқабілеттілікті арттыру оның барлық иерархиясының деңгейіне қатысты: өнім (тауар және қызмет), кәсіпорын, салалар, аймақтар мен жалпы мемлекет, бірақ маңызды болып экономиканың негізгі буыны ретінде кәсіпорынның бәсекеқабілеттілігі табылады. Кәсіпорынның бәсекеқабілеттілігіне әсер ететін факторлардың көптігіне қарамастан, ішіндегі ең анықтаушы және негізгісі болып бәсекеқабілетті өнім өндіріп, оны нарыққа шығару үшін жағдайлар жасау факторы табылады. Бүгінгі таңда экономикалық реформалардың жағымсыз әсерінен ішкі нарық пен шет ел нарықтарындағы жайғасымын әлсіретуіне байланысты шығарылатын өнімнің бәсекеқабілеттілігін арттыру отандық кәсіпорындар үшін өзекті мәселелер қатарында.