Аудиторские доказательства в налоговом аудите и методы их сбора. Салықтық аудиттегі дәлелдемелер және оларды жинау тәсілдері (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Актуальной задачей теории, методологии налогового аудита на современном этапе является разработка и внедрение специфических приемов его организации, направленных на удовлетворение запросов пользователей информации по различным уровням иерархии. При проведении налогового аудита аудиторская организация должна получить достаточные надлежащие доказательства с целью формирования обоснованных выводов для объективного выражения своего мнения относительно достоверности начисления и уплаты налогов и других платежей в бюджет. В статье рассматривается понятие «аудиторские доказательства» и ее виды, процедуры получения аудиторских доказательств и методы получения аудиторских доказательств на базе наличия параллельных систем налогового и бухгалтерского учета.Қазіргі кезеңде салықтық аудиттің теориясының өзекті міндеті, әдіснамасы болып өңдеу және оның ұйымның өзіне тән тәсілдерін енгізу болып табылады, ол иерархиялардың әртүрлі деңгейлеріндегі ақпараттарды қолданушылардың суранысын қанағаттандыру үшін жасалынады. Салықтық аудитті жүргізген кезде аудиторлық мекеме салықтар мен басқа да міндетті төлемдердің бюджетке дұрыс төленгендігі туралы өзінің пікірін объективті білдіру мақсатында жеткілікті түрде тиісті ақпараттарды алу керек. Мақалада аудиторлық дәлелдемелер және оның түрлері, аудиторлық дәлелдемелерді алу тәртіптері және бухгалтерлік есеп пен салық есептілігінің негізінде аудиторлық дәлелдемелерді алу әдістері қаралған.