Инновациялық экономиканың қалыптасуының шетелдік тәжірибесі. Зарубежный опыт формирования инновационной экономики (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Инновациялық саланың динамикалық дамуы - инновациялық экономиканың бастыларының бірі болып табылады. Мұндай жогары технологиялық экономика тиімді инновациялық жүйенің болуын және инновациялық процесті қолдау институттарын құруды білдіреді. Экономикасы дамыған әр мемлекет инновациялық жогары технологиялық өндірістің дамуына бағытталу арқылы ұлттық өнеркәсіпті дамыту мен қолдаудыңбелгілі бірсценариелерінжасайды. Сонымен қатар олардыңәртүрлі бәсекелестікбасымдылықпен әртүрлі уақыт кезеңдерінде өз саясаттарын қалыптастастырғандығын атап өткен жөн. Көптеген дамушы елдер жоғары технологиялық өндірісті ұйымдастыруды білдіретін өнеркәсіптің инновациялық салаларын қолдауға назар аударды. Қазақстандағы инновациялық дамуды талдау еліміздегі инновациялық қызметке үлкен рөл бөлінетіндігін көрсетеді. Сонымен қатар республикадағы инновациялық қызмет еліміздің әлемдік нарықтағы бэсекеге қабілеттілігін көтеру көзі бола алмай отыр. Бүгінгі күні Қазақстандағы инновациялық даму мәселелерінің бірі ғылыми зерттеулердің аяқталмауы және олардың өндірістен алшақтауы болып табылады.Динамичное развитие инновационной сферы - одно из главных слагаемых инновационной экономики. Такая высокотехнологичная экономика предполагает наличие эффективной инновационной системы и создание институтов поддержки инновационного процесса. Каждое государство с развитой экономикой находит для себя собственный определенный сценарий развития и поддержки национальной промышленности, ориентируясь на развитие инновационных высокотехнологичных производств. Важно также принимать во внимание, что страны формировали свою политику в разные периоды времени, обладая различными конкурентными преимуществами. Многие развивающиеся страны также делали акцент на поддержку развития инновационных отраслей промышленности, подразумевающих организацию высокотехнологичных производств. Анализ инновационного развития в Казахстане показывает, что инновационной деятельности в стране отводится большая роль. Вместе с тем необходимо отметить, что инновационная деятельность в республике пока не является источником повышения конкурентоспособности страны на мировом рынке. Одной из проблем инновационного развития в Казахстане на сегодняшний день является незавершенность научных исследований, их отрыв от производства.
Keywords: инновациялық экономика; инвестиция; өнеркәсіп; инновациялық қызмет; технология. инновационная экономика; промышленность; инновационная деятельность; технология.