Адами капиталды дамыту – экономикалық өсудің факторы. Развитие человеческого капитала – фактор экономического роста. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Бүгінгі таңда адами капиталды дамыту мемлекеттің турақты экономикалық өсуіне тікелей эсер ететін фактор болып табылады. Адами капитал мемлекеттегі адамның өмір сүру сапасы, денсаулық, білім беру, мәденит, әлеуметтік қатынастар сияқты ірі көрсеткіштерге негізделеді. Әлемдік экономиканың жаңа сатыға көтерілуі озық идеялар мен тың ізденістердің жүзеге асуына тікелей байланысты болып отырғандықтан Қазақстан Республикасы инновацияға негізделген экономиканы қалыптастыруға талпынуда. Жаһандық бәсекелестік жағдайы әлем елдері алдында жаңа талаптарды қойып отыр. Адами капиталды тиімді пайдалану және сапасын арттыру басқарудағы инновациялық әдістерді енгізу, басқарудың заманауи қүралдарын нақты тәжірибеде қолданумен тікелей байланысты әрі осы түрғыдан мемлекеттегі стратегиялық бағдарламалардың жоғары нәтижелермен орындалуында шешуші рөлді адам капиталының сапасы алып отыр.На сегодняшний день развития человеческого ресурса является напрямую влияющим основным фактором на стабильный экономический рост страны. Человеческий капитал в стране основывается на таких показателей как качество уровня жизни человека, здоровье, образование, культура, социологические отношения. Республика Казахстан стремится формировать экономику основанную на инновацию, так как мировая экономика развивалась за счет реализации передовых идей и изобретений. Состояние глобальной конкурентоспособности ставит новые требования перед странами мира. Эффективное использования человеческого капитала и улучшение его качества осуществляется с внедрением инновационных методов в управлении, с использованием на практике современных инструментов управления и в связи с этим решающая роль в достижении высоких результатов стратегических программ в стране за качеством человеческого капитала.
Keywords: адами капитал; адами капиталды дамыту; адам дамуының индексі; білім; инновациялық экономика. человеческий капитал; развитие человеческого капитала; индекс человеческого развития; образование; инновационная экономика.