Суперикемді компанияларды құру қағидалары.-Принципы построения супергибких компаний. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Мақалада «суперикемді компания» түсінігі және Х. Бахроми, С. Эванс, т.б. ғалымдар ұсынған әрі солардың еңбегінің негізінде Силикон алқабының суперикемді компанияларын құру қағидалары сипатталған. Қазақстандық бизнестің өзгеруін және тенденцияла-рын ескере отырып, Қазақстанда заманауи компанияларды басқару үшін суперикемді ұйымдастырушылық құрылымдардың қағидалары әдістемелік негіз бола алады, олардың өз кезегінде жаһандану шартында елдің бәсекеге қабілеттілігін көтеруге мүмкіндігі бар. Суперикемді компаниялардың қағидаларын ұстанған компаниялар қалыптасқан жағдайда жылдам және тиімді жауап беруге мүмкіндігі болады, соққыны қабылдай алатындай, қысымға төтеп бере ала-тындай және банкроттық тәуекелдігінен кете алатындай болады. Мақалада осы және тағы да басқа мәселелер қарастырылған.-В статье рассмотрено понятие «супергибкая компания», а также принципы построения супергибких компаний Силиконовой Долины, предложенные учеными Х. Бахроми и С. Эвансом на основе их рабо-ты с данными компаниями. Учитывая темпы и тенденции преобра-зования казахстанского бизнеса, авторами статьи сделан вывод, что принципы супергибких организационных структур могут стать мето-дологической основой для управления современными компаниями в Казахстане, которые, в свою очередь, способны увеличить конку-рентоспособность страны в условиях глобализации. Компании, кото-рые будут придерживаться принципов супергибких компаний, будут иметь способность быстро и эффективно реагировать на сложивши-еся ситуации, будут в состоянии принять удары, противостоятьдав-лению и смогут уйти от риска банкротства.
Keywords: экономика; орта; құрылым; бизнес; суперикемді компаниялар; қағидалар; бейімделу; бәсекеге қабілеттілік.-экономика; среда; структура; супер гибкие компании; принципы; адаптация; конкурентоспособность.