Кәсіпорын қызметін басқарудағы маркетинг менеджменттің рөлі. Роль маркетинг менеджмента в управлении деятельностью предприятия. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Фирманы басқаруда маркетинг менеджментті, яғни маркетингпринциптері мен құралдары негізінде басқаруды қолдана білу – бүгінгі күнде фирма қызметіндегі өзекті мәселелердің бірі. Өкінішке орай, көптеген отандық кәсіпорындар фирманы басқаруда маркетинг менеджментті қолданудың маңызын жеткілікті деңгейде түсінбейді. Маркетинг менеджмент – жаңа ғылым түрі. Бірінші рет маркетинг менеджментті 1999 жылы Royal Bank of Canada компаниясы өзінің ісәрекетін қайта ұйымдастыру кезінде қолданды. Нәтижесінде, кейінгі 3 жылда компания табысы 1 млрд долларға өсті. Маркетинг менеджментті енгізу нәтижесінде компаниялар көптеген өзгерістерге кездесті. Осы өзгерістер маркетинг менеджменттің мәнін, түсінігін, белгілерін, функцияларын, фирмада оны енгізу бағыттарын анық тайды. XXI ғасырда маркетинг менеджментті көптеген компаниялар жүзеге асыру үшін ең негізгі 14 өзгерістерді енгізу талап етіліп отыр. Осы өзгерістерді жүзеге асыра алатын компаниялар ғана маркетинг менеджментті қолдана отырып, ойдағыдай сәттілікке жете алады. На сегодняшний день одной из самых актуальных тем в управлении деятельностью предприятия является использование в управлении маркетинг менеджмента, то есть управление фирмой на основе принципов и инструментов маркетинга. Маркетинг стал жизненно важной составляющей успеха в бизнесе. К сожалению, многие отечественные компании не понимают на должном уровне важность маркетинг менеджмента в управлении деятельностью фирмы. Маркетинг менеджмент – это новая наука. Впервые маркетинг менеджмент был использован в 1999 году компанией Royal Bank of Canada, в результате реорганизации деятельности предприятия. Как результат в течение следующих 3 лет доход банка увеличился на 1 млрд долларов. Под действием ряда важных тенденций и сил в коммерческих организациях происходит внедрение новых убеждений и изменений. Субъекты рынка полностью переосмысливают свою философию и концепции. Всего в маркетинг менеджменте насчитывается 14 крупных изменений, осуществляемых дальновидными компаниями в XXI веке. Успеха добьются те компании, которые смогут реализовать эти изменения в деятельности компании.
Keywords: маркетинг менеджмент; маркетинг принциптері мен құралдары; маркетингтік басқару; тұтынушылар; қажеттіліктер; маркетинг менеджменттің 14 көлемді өзгерістері. маркетинг менеджмент; принципы и инструменты маркетинга; маркетинговое управление; потребители