Теоретические аспекты стратегии конкурентоспособности фирмы. Фирманың бәсекеге қабілеттілігі стратегиясының теориялық аспектілері. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Конечной целью любой коммерческой организации является получение прибыли, что может быть достигнуто только победой в конкурентной борьбе. Достижение такой победы зависит от конкурентоспособности товаров, работ и услуг, которые представляет фирма на рынке. В последние время концепция конкурентоспособности стала более чем модной. Конкурентные преимущества фирмы обеспечиваются в процессе конкурентной борьбы с так называемыми пятью направлениями конкуренции: с другими продавцами аналогичной продукции; фирмами – потенциальными конкурентами; производителями заменителей; поставщиками ресурсов; покупателями ее продукции. Их рассматривают как основные рыночные силы. Определяющими элементами стратегии являются решения о размещении ресурсов, адаптация к внешней среде, внутренняя координация, создание длительных конкурентных преимуществ. Соңғы мақсатпен кез келген коммерциялық ұйымдар пайдаларды алу болып келеді, бәсекелес күресте тек жеңіске қол жеткізу мүмкін. Осындай жеңіске қол жеткізу үшін басекеге қабілетті нарықтағы фирмалар тауарлар, жұмыстар және қызметтер беріледі. Кейінгі уақытта басекеге қабілеттілік тұжырымдамасы неғұрлым сәнді болды. Бәсекелес фирманың артықшылығы бәсекелес күрес жүйесінде бес жерде бағытта деп аталады; басқа сатушылармен ұқсас тауарлар; фирмалармен потенциалдық бәсекелестер; ауысатын өндіруші лер; ресурс жабдықтаушылар; өнімді сатып алушылар. Оларды басты нарықтық күштер ретінде қарастырып жатыр. Ресурстарды анық тайтын элементтер стратегиясын орналастыру шешімі болып келеді, адаптацияның сыртқы ортаға, ішкі координация, ұзақ бәсекеге шығуының артықшылығы.