Компанияның бәсекеге қабілеттілігін арттыру жолдары. Пути повышения кнокурентоспособности компании (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Нaрықтық қaтынaстaрдың дамуы нәтижесінде кәсіпорындaр бәсекеге қaбілеттілігін aрттырудың бaрлық жолдaрын белсенді түрде іздеуде. Бәсекеге қабілеттілікті арттыру мақсатында нарықтағы негізгі трендтерді білу кез келген компанияның мақсаты. Ол үшін компанияның бәсекеге қабілеттілігін бағалап, оны арттыру мақсатында ісшаралар кешенін тиімді ұйымдастыру қажет. Сол себепті бәсекеге қабілеттілікті басқару механизмін компания қызметіне енгізу маңызды болып табылады. Мақалада осы мәселелер жанжақты талданып, зерттеу барысында қол жеткен нәтижелер көрсетіледі. В рыночной экономике становится ясно, что повышение конкурентоспособности предприятия в частности и национальной экономики в целом является необходимым условием для интеграции страны в глобальную экономику. Разработка концепции комплексного подхода повышения конкурентоспособности предприятия задача непростая. Для этого компании должны провести оценку конкурентоспособности и определить мероприятия для ее повышения. Лидирующее положение предприятия на рынке невозможно без формирования и реализации эффективного механизма управления его конкурентоспособностью.Механизм управления конкурентоспособностью может стать проводником для этой задачи. У данного механизма есть точные запланированные мероприятия для последовательного анализа конкурентоспособности и ее управления.
Keywords: бәсекеге қабілеттілік; бәсекелік артықшылық; бәсекеге қабілеттілікті басқару жүйесі; бәсекеге қабілеттілікті басқару механизмі. конкурентоспособность; конкурентное преимущество; система управления конкурентоспособностью; механизм управления