Экономикалық қауіпсіздікті ұлттық басымдылық ретінде қамтамасыз ету: сыртқы және ішкі факторлардың әсері. Обеспечение экономической безопасности как национальный приоритет: влияние внешних и внутренних факторов (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Экономикалық қауіпсіздік экономикалық, саясиқұқықтық, геосаяси және геостратегиялық шарттардың кешенін құрайды. Олар динамикалық өсу мүмкіндіктері, ресурстық әлеуеті мен әлеуметтік даму және экологиялық қауіпсіздік негізінде мемлекеттің өмірлік мүдделерін қорғайды. Мақалада экономикалық қауіпсіздік, экономикалық жүйенің сыртқы және ішкі факторларға әсер етуі, тұрақтылық, т.б. мәселелер қарастырылады. Сонымен қатар экономиканың дамуы, тұрақтылық пен дамудың экономикалық қауіпсіздік проблемасына динамикалық тәсілмен келу қажеттігі талданады. Ол, негізінен, экономикалық қауіпсіздіктің индикаторларымен байланысты екендігі және индикаторлар уақыт ағымына байланысты өзгеріп отыратыны айтылады. Рыночная экономика сама по себе не обеспечивает полноценную экономическую безопасность на уровне государства, предприятий и личности. В действующем законодательстве экономическая безопасность понимается как «...состояние защищенности национальной экономики Республики Казахстан от внутренних и внешних условий, процессов и факторов, ставящих под угрозу ее устойчивое развитие и экономическую независимость». Исходя из этого, помимо защитных мер, государство должно повысить уровень национальной силы
Keywords: экономикалық қауіпсіздік; ұлттық экономика; ұлттық қауіпсіздік; экономикалық қауіпсіздікке әсер етуші факторлар; экономикалық мүдде. Экономическая безопасность; национальная экономика; национальная безопасность