Жал есебін қаржылық есепті ліктің халықаралық стандарты на сәйкес ұйымдастыру. Организация учета аренды в соответствии с международным стандартом финансовой отчетности (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
«Жалдау» (IAS) Қаржылық есептіліктің халықаралық стандартының талаптарына сәйкес стандарттың мақсаты, жалдау шарттарына қатысты жалға алушылар және жалға берушілердің қолдануы үшін тиісті есеп саясаты мен ақпаратты ашу ережелерін анықтау болады. Жалдау келісімшарт бойынша жүзеге асырылатын қызметтің сипаты на байланысты жалға берушіден активке техникалық қызмет көр сетуді талап етуіне қарамастан, стандарт активке пайдалану құқы берілуіне қатысты келісімшартқа қолданылады. Мақалада, негізінен, қолданыcтағы терминдердің сипаттамалары, операциялық және қар жылық жалға алу мен жалға беру есебі қарастырылған. Содайақ жал келісімшарты бойынша табыс пен шығыс есептілік кезеңдері бойынша тану тәртіптері де сипатталады. В соответствии с международным стандартом финансовой от четности (IAS) 17«Аренда»отражено установление порядка в определении надлежащей учетной политики и состава информации, подлежащей раскрытию, в отношении договоров аренды для арендаторов и арендодателей. В связи с характером деятельности, осуществляемой по договорам аренды,стандарт применяется в отношении договоров, предусматривающих передачу права на использование активов, даже, несмотря на то, что эксплуатация таких активов может потребовать от арендодателя оказания значительных услуг, связанных с техническим обслуживанием данных активов. Рассмотрено характеристики применяемых терминов и вопросы организации учета аренды у арендодателя и арендатора.Также стандартом раскрываются методы используемые для определения доходов и расходов по договору аренды , как со стороны арендодателя так и арендатора признаваемой в отчетном и последующих периодах.
Keywords: жал; қаржылық жал; операциялық жал; жал мер зімі; ең төменгі жал төлемі; әділ құн; пайдалы қызмет ету мерзімі; кепілдендірілген қалдық құны; кепілдендірілмеген қалдық құны. аренда; финансовая аренда; операционная аренда; срок аренды.