Қазақстан республикасындағы шағын жәнеорта бизнестегі тәуекелдерді басқару. Управление рисками в малом и среднем бизнесе в РК (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Әрбір қызмет түрі процесске толық еңгізілген және бірбірімен бизнеске әсерететін шағын жұмыс ортасында, жеке проблемаларды басқару басқа да жұмыс мәселелермен бірге болуы тиіс.Шағын және орта бизнестің тәуекелдерін басқару тек жеке бағдарлама болмай келесі процесстермен интеграциялану қажет: бизнес стратегиясын жоспарлау, адам ресурстарын басқару, қаржыларды басқару, клиенттермен қарымқатынастарды басқару.Кез келген мөлшердегі бизнестегі тәуекелдерді басқару жүйелі бағалау және стратегиялық қауіпқатерлерге жауап беруден жатады. Шағын және орта бизнес иелері өз сипаты бойынша табысты және оптимистік кәсіпкерлер. Оларөзбизнестерінқұрыпжүргізулерінесені мді, бірақ сонымен қатар тәуекелдерді басқару жоспарларын жазуға елемейді. В небольшой рабочей среде, где каждый вид деятельности полностью вовлечен в процесс и непосредственно влияет друг на друга и на бизнес, управление отдельной проблемы должно нахо диться вместе с остальными рабочими вопросами. Управление ри сками в малом и среднем бизнесе не должен быть индивидуальной программой, но должен быть интегрирован с другими процессами, такими как: планирование бизнес стратегии, управление человече скими ресурсами, управление финансами, и управление взаимоот ношениями с клиентами.Управление рисками для бизнеса любых размеров относится к систематической оценке и стратегическому ответу на угрозы. По своей природе, владельцы малого и среднего бизнеса чаще всего успешные и оптимистичные предприниматели. Они имеют тенден цию быть уверенными в создании и ведении своего бизнеса, и очень часто пренебрегают написаниями планов по управлению рисками.