Интеграция бюджетного и управленческого учета в учреждениях высшего профессионального образования. Жоғары кәсіптік білім беру мекемелеріндегі бюджеттік және басқарушылық есепке алу интеграциясы. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Сейчас положение таково, что информации, содержащейся в за конодательно установленном пакете отчетности, явно недостаточно для принятия обоснованных управленческих решений руководством учреждения и контроля над его деятельностью. Для принятия управ ленческих решений необходима информация о процессах, проис ходящих в учреждении в промежутках между отчетными датами, отдельно по каждому участку. Следовательно, бюджетным учрежде ниям в новых условиях хозяйствования необходим управленческий учет, способный сформировать информационную базу для принятия управленческих решений.В статье предложена структура бухгалтерии образовательного учреждения высшего профессионального образования при внедре нии интегрированной системы бюджетного и управленческого учета. Обоснована необходимость управленческого учета в вузах как основ ной информационной базы для принятия управленческих решений.Бүгінгі күні жағдай мынадай, заңнамамен белгіленген есептілік пакетінде қамтылатын ақпарат, мекеме басшылығының дәлелді бас қарушылық шешімдер қабылдауы үшін және оның қызметін басқару үшін мүлдем жеткіліксіз болып табылады. Басқарушылық шешімдер қабылдау үшін, жеке әр учаске бойынша, есептік күндер арасында ғы аралықта мекемеде болатын процестер туралы ақпарат қажет. Демек, шаруашылықты жүргізудің жаңа жағдайларында бюджеттік мекемелерге, басқарушылық шешімдер қабылдау үшін, ақпараттық база қалыптастыруға қабілетті басқарушылық есеп қажет.Мақалада бюджеттік және басқарушылық есептің интеграция ланған жүйесін енгізу кезінде, жоғары кәсіптік білім беру мекемесі бухгалтериясының құрылымы ұсынылған. Басқарушылық шешімдер қабылдауға арналған негізгі ақпараттық база ретінде, жоғары оқу орындарында басқарушылық есеп болуының қажеттілігі дәлелденген.