Конкурентоспособность человеческого капитала. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Государство осуществляет инвестиции в человека на протяжении всей его жизни от рождения и до смерти. Данные инвестиции осуще ствляются государством, прежде всего через социальные структуры общества: образование, здравоохранение, культуру, область физического развития и отдыха и другие. Данные сферы призваны сформировать человеческий капитал, отвечающий потребностям современного инновационного производства.Согласно новому Индексу человеческого развития за 2014 год, Норвегия признана самой благополучной страной вмире. Впятер ку наиболее благополучных стран вошли также Австралия, Швейцария, нидерланды и Соединенные Штаты. Россия занимает 57место в рейтинге.По данным ПРООН за 2014 год, Казахстан входит с высоким уровнем развития ИЧРП, это в пределах (0,757) занимает 70 место, Россия – 57 место в этом рейтинге ИЧР (0.778), Украина (0.734) – 83 место [4].Мемлекет инвестицияларды адамға өмірге келгеннен кеткенге дейін жұмсайды. Бөлінген инвестициялар мемлекеттің барлық қо ғамдың әлеуметтік құрылымдарындағы белгілі нысандарға бөлінеді: білім, денсаулық сақтау, мәдениет, физикалық даму және демалыс орындары және тағы басқаларына. Айтылған шеңберлер қазіргі ин новациялық өндірістің қажеттіліктеріне жауап береді, адами қаржы ны белгілі нысандардың қалыптасуына әкеледі.Адами дамудың 2014 жылғы Индексіне сәйкес, Норвегия елі әлемде жоғары деңгейдегі дамыған мемлекет болып мойындалған. Ең жоғары белестерден көрінетін бестік мемлекет құрамына Нор вегия, Австралия, Швейцария, Нидерланды және Америка Құрама штаттары кірді, ал Ресей мемлекеті осы рейтингте 57 орында.ПРООН деректері бойынша 2014 жылы Қазақстан мемлекеті адами дамудың индексі көрсеткішіне сәйкес дамудың жоғары дең гейіне (0,757 ) шегінде 70 орында, ал Ресей елі 57 орында және ада ми даму индексінің шегі (0.778), осы рейтингте Украина мемлекеті 83 орында және адами даму индексі (0.734) [4].