Табыстар мен шығыстарды «Құрылысқа келісімшарт» 11 ХҚЕС сәйкестену және есептілікте ақпараттарын ашуРаскрытие информации по отчетности доходов и расходов в сответствии с МСФО (IAS) 11 «Договоры на строительство». (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
11 (IAS) «Құрылысқа келісімшарт» Қаржылық есептіліктің халықа ралық стандартының талаптарына сәйкес құрылысқа келісімшартпен байланысты түсім мен шығын есебін жүргізудің белгіленген тәртіп тері көрсетілген. Құрылысқа келісімшарт бойынша жүзеге асырыл ған қызметтің сипатына қарай, келісілген қызметті бастау және оны аяқтау күндері әдетте әртүрлі кезеңдерге сәйкес келетіндіктен құры лысқа келісімшарттың есебінің негізі, құрылыс жұмыстары жүргізіл ген кезеңдері бойынша түсім мен шығынды тарату болып табылады. Сондай-ақ есепті кезеңде келісімшарт бойынша танылатын түсім ді және шығынды, аяқталмаған келісімшарттың орындалу деңгейін анықтау үшін пайдаланылатын әдістерін ашып көрсету және кілтті сөздерге анықтама беру болып табылады.В соответствии с международным стандартом финансовой от четности (IAS) 11«Договоры на строительство» отражено установле ние порядка учета выручки и затрат, связанных с договорами на ст роительство. В связи с характером деятельности, осуществляемой по договорам на строительство, дата начала договорной деятельности и дата ее завершения, как правило, приходятся на различные отчетные периоды. Таким образом, основой учета договоров на строительство является распределение выручки и затрат по договору на строитель ство по отчетным периодам, в течение которых проводятся строи тельные работы. Раскрываются методы, используемые для опреде ления доходов и расходов по договору, признаваемой в отчетном периоде; и методы, используемые для определения степени выпол нения незавершенных договоров.
Keywords: құрылысқа келісімшарт; белгіленген бағасымен келісімшарт; келісімшарт «шығындар плюс»; ауытқу; марапаттау төлем дері. договоры на строительство; договор с фикси рованной ценой; договор «затраты плюс»; отклонение; поощритель ные платежи.