Адам ресурстарының дамуы Қазақстан Республикасының бәсекеге қабілеттілігін көтерудің факторы ретінде. Развитие человеческих ресурсов как фактор повышения конкурентоспособности Республики Казахстан. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Адам ресурстары денсаулық жағдайы, қауіпсіздігі және қоршаған орта жағдайын ескере отырып, тұрғындардың ұдайы өсу үдерісін көр сететін, олардың қалыптасқан өмір сүру жағдайындағы қажеттіліктерін қанағаттандыру мүмкіндіктерін айқындайтын көрсеткіштер жүйесімен сипатталады. Қaзіргі кезде aдaми реcурcтaрды дaмыту мәcелеcі біз дің мемлекет үшін өзекті болып тaбылaды. Мемлекеттің жұмыc күшінің cапаcы мен өнімділігін көрсететін білім беру, мәдениет және денcаулық cақтау көрсеткіштері болып табылады. Экономикалық өcудің нақты фак торы және ұлттық байлықтың ерекше буыны болып табылатын адами реcурcтарды дамыту мен қалыптаcтыру ерекше маңызға ие. Адам ресу рстарына халықтың жайлылығы мен байлығын қамтамасыз ететін көр сеткіштерді жатқызуға болады. Адам ресурстарын ұдайы дамыту үшін тәрбие беру, білім беру, денсаулығын нығайту шығындарын қамтитын және адамдардың жұмысқа қабілеттілігін көтерудің басқа факторлары, еңбекке қабілетті кезеңді ұлғайтатын және жайлы өмір сүру үшін басқа да жағдайларды қамтитын факторларға жыл сайын көп қаражат жұмса лып отырады. Бұл өз кезегінде, қоғамдық еңбек өнімділігінің ұлғаюына және халықтың өмір сүру деңгейінің көтерілуіне алып келеді.Человеческие ресурсы характеризуются системой показателей, отражающей процессы воспроизводства населения, их возможности в удовлетворении потребностей при сложившихся условиях жизне деятельности, с учетом состояния здоровья, безопасности и состояния окружающей среды. В настоящее время развитие человеческих ресур сов является актуальным для нашей страны. Показатели образования, культуры и здравоохранения отражают производительность и качество трудовых ресурсов. Формирование и развитие человеческих ресурсов, которые являются реальным фактором экономического роста и осо бенным звеном национального богатства, имеют особенную важность. Кчеловеческим ресурсам можно отнестипоказатели, обеспечивающие благосостояние и комфорт жизни населения. На воспроизводство че ловеческих ресурсов ежегодно расходуются значительные средства, включающие расходы на функционирование системы воспитания, об разования, укрепление здоровья и других факторов повышения рабо тоспособности людей, увеличение трудоспособного периода и другие стороны условий для благоприятной жизнедеятельности. Это, в свою очередь, ведет к повышению производительности общественного тру да и росту уровня жизни населения.
Keywords: адам ресурстары; адам капиталы; тұрақты даму; адам капиталының даму көрсеткіштері; бәсеке қабілеттілік. человеческие ресурсы; человеческий капитал; устойчивое развитие; показатели развития человеческого капитала; конкурентноспособность.