Бухгалтерлік аутсорсинг: тəуекелділіктер мен артықшылықтары.Бухгалтерский аутсорсинг: риски и выгоды. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Бухгалтерлік есептегі аутсорсинг қазіргі кезде өзекті болып саналады. Қазіргі уақытта бизнестің бəсекелестігі бір кəсіпорындар үшін бухгалтерлік есептегі аутсорсинг штаттағы бухгалтерлер үшін төленентін еңбек ақы шығындарын төмендетуге мүмкіндіктер берсе, ал басқа ұйымдар есеп процесін жақсарту мен оңтайландырудың негізгі тəсілі болып саналады. Аутсорсинг – бұл ұйымның басқару үрдісінің белгілі бір бөлігін басқа ұйымдар мен компанияларға беруді білдіреді. Бухгалтерлік қызметтегі аутсорсинг дегеніміз бухгалтерлік есепті жүргізуді бірнеше ұйымның бухгалтерлік есеп жұмысын арнайы мамандандырылған компанияларға беруді білдіреді. Қазақстанда (соның ішінде Алматыда) бухгалтерлік есеп пен еңбекақы есебіндегі аутсорсинг күн санап сұранысқа ие болып келеді. Алматыда жоғары кəсіптік деңгейдегі бухгалтерлер өте аз, ал жас мамандарды қайта оқыту бірнеше уақыт мерзімін алады. Соған байланысты көптеген кəсіпкерлер келіп істейтін бухгалтерлердің қызметінен жүгінеді, ал ол өз алдына үлкен тəуекелділікке, яғни айыппұлдар мен өсімдердің пайда болуына əкелуі мүмкін. Соған байланысты бухгалтерлік есептегі аутсорсинг баға мен сапа арасындағы қатынастың ең ұтымды баламасы болып саналады. Ол өзіне бухгалтерлік есептегі немесе еңбек ақыны есептеудегі аутсорсингті білдіретін болса, сонымен қатар ұйымның тұтастай бухгалтерлік есебін жүргізуді білдіреді.Аутсорсинг бухгалтерского учета становится актуальным на сегодняшний день. В нынешних условиях конкуренции бизнеса, для одних предприятий бухгалтерский аутсорсинг стал возможностью снизить затраты на содержание штата бухгалтеров, для других – эффективным способом улучшить и оптимизировать сам процесс учёта. Аутсорсинг – это передача части функций по управлению организацией сторонним специалистам или компаниям. Аутсорсинг бухгалтерских услуг предполагает передачу ведения бухгалтерии специализированным компаниям, которые осуществляют ведение бухучета десятков организаций, составление отчетности для государственных органов, расчет заработной платы и выполняют множество других дополнительных услуг. В Казахстане (особенно в Алматы) аутсорсинг бухгалтерского учета или расчета заработной платы становится все более востребованным. Квалифицированных бухгалтеров в Алматы, с большим практическим опытом не так много, а обучение молодых специалистов занимает время. В связи с этим, многие предприниматели прибегают к услугам приходящих бухгалтеров, что порождает риски понести убытки в виде штрафных санкций, ввиду не прописанной в договоре их материальной ответственности. Таким образом, бухгалтерский аутсорсинг является хорошим вариантом по соотношению цена/качество. Он может включать в себя как аутсорсинг бухгалтерского учета или расчета зарплаты, так и ведение бухгалтерии всего предприятия.