Особенности формирования интеллектуального капитала в организации.Ұйымда зияткерлік капиталдың қалыптасу ерекшеліктері (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В условиях инновационной экономики приобретают вопросы, связанные с формированием и развитием интеллектуального капитала организации. Эффективное использование интеллек-туального капитала обеспечивает конкурентоспособность организации, позволяет получить дополнительную прибыль за счет уникальных конкурентных преимуществ. Особое внимание в исследовании уделяется причинам, тормозящим развитие интел-лектуального капитала в нашей стране, это низкое качество экономико-правовой среды, искаженное функционирование механизмов рыночной конкуренции, деформация механизмов накопления, неэффективная система государственного регулирования инновационной деятельности. Эти и другие проблемы в современных условиях тормозят развитие интеллектуального капитала. Главным источником положительной динамики ростастоимости компаний является повышение стоимости интеллек-туального капитала, который формируется на базе коммер-циализации объектов интеллектуальной собственности и других нематериальных активов.Инновациялық экономика жағдайында ұйымның зияткерлік капиталының қалыптасуы мен дамуына байланысты мәселе туындайды. Зияткерлік капиталды ұтымды қолдану ұйымның бәсекеге қарсы қабілеттілігін қамтамасыз етеді, бірегей бәскелестік артықшылығының арқасында қосымша пайда түсіруге мүмкіншілік туғызады. Зерт- теуде біздің елде зияткерлік капиталды тежейтін себептерге, яғни экономикалық-құқықтық ортаның төменгі са- пасына, нарықтық бәсеке механизмдерінің бұрмаланып жүргізілуіне, жинақтау механизмдерінің өзгертілуіне, инновациялық қызметтің мемлекеттік жүйеде тиімсіз реттелуіне ерекше көңіл аударылады. Қазіргі кезеңде осы және басқа да мәселелер зияткерлік капиталының дамуына жол бермей отыр. Компаниялар құнының оңды өсу динамикасының басты көзі зияткерлік меншік нысандарын және басқа да материалдық емес активтерді ком- мерцияландыру нәтижесінде қалыптасатын зияткерлік меншік капиталының өсуіне байланысты.