Моделирование влияния нефтяных доходов на динамику основных макроэкономических показателей Казахстана.Қазақстанның негізгі макроэкономикалық көрсеткіштерінің динамикасына мұнайдан түскен табыстардың әсерін модельдеу (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В данной статье представлена модель динамического стохастического общего равновесия для экономики Казахстана. Оценены ее параметры. В модель включен сектор производства нефти, который играет важную роль в экономике, обеспечивает значительную долю доходов в государственный бюджет страны. Проведен анализ функций откликов макроэкономических показателей на внутренние и внешние шоки для экономики Казахстана. Внутренние шоки – это шок производительности в секторе конечных товаров, шок производительности в нефтяном секторе, шок предпочтений труда, шок денежно-кредитной политики, а внешними являются шок цены на нефть, шок спроса на нефть за рубежом и шок производства за рубежом.Учет откликов показателей на шоки позволит прогнозировать последствия принимаемых решений в экономике, а также внешних воздействий на экономику.Бұл мақалада Қазақстан экономикасы үшін динамикалы стохастикалық жалпы тепе-теңдік моделі ұсынылған. Оның параметрлері бағаланған. Модельге экономикада маңызды орын алатын, елдің мемлекеттік бюджет табысының елеулі үлесін қамтамасыз ететін мұнай өндірісінің секторы қамтылған. Макроэкономикалық көрсеткіштердің ішкі және сыртқы шоктарға жауап функцияларына талдау жүргізілген. Ішкішоктар – соңғы тауарлар саласындағы өнімділік шогы, мұнай саласындағы өнімділік шогы, еңбек талғамының шогы, ақша- несие саясатының шогы болса, ал мұнай бағасының шогы, шетелдегі мұнайға сұраныс шогы және шетелдегі өндіріс шогы сыртқы болып табылады. Көрсеткіштердің шоктарға жауабын ескеру экономикадағы қабылданған шешім, сонымен қатар экономикаға сыртқы әсерлердің салдарларын болжауға мүмкіндік береді.