К вопросу здорового питания школьников северного региона Казахстана. Қазақстанның солтүстік өңірі мектеп оқушыларының дұрыс тамақтану мәселесі. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В данной статье авторами исследуется проблема слабого здоровья школьников северного региона Казахстана. Приведен статистический анализ стоматологических заболеваний, анемии, ожирения и болезней пищеварения школьников в районах Акмолинской области и г. Кокшетау. Приведены результаты социологического опроса о состоянии здоровья школьников г. Петропавловска. На основе определения основных причин заболеваний школьников вышеперечисленными болезнями авторами предлагается изменить отношение к организации школьного питания в сторону разнообразия ассортимента употребляемой пищи с помощью более широкого включения в рацион питания, прежде всего, продуктов растительного происхождения таких овощей и корнеплодов, как сельдерей, тыква, имбирь, артишок, бобовых, продуктов переработки растительного сырья: замороженные смеси овощей, пророщенные семена, консервированные овощи. Авторы пришли к выводу, что питание современных детей должно быть обогащено биологически активными веществами, оказывающими тонизирующее, адаптогенное, иммуностимулирующее действие, в то же время быть легкоусвояемым и разнообразнымАталмыш мақалада авторлар Қазақстанның солтүстік өңіріндегі мектеп оқушыларының әлсіз денсаулық мәселесін зерттеген, Ақмола облысының аудандары мен Көкшетау қаласы оқушыларының стоматологиялық аурулармен, анемиямен, семірумен және асқазан ауруларымен ауыруының статистикалық талдауы берілген, Петропавл қаласында оқушылардың денсаулық күйі туралы социологиялық сауалнама нәтижелері келтірілген. Оқушылардың жоғарыда келтірілген аурулармен ауыруының негізгі себептерін анықтау негізінде авторлар, ең алдымен, балдыркөк, асқабақ, жанжабіл, бөрікгүл, бұршақ тұқымдастар секілді өсімдік шикізатын өңдеу, көкөністердің тоңазытылған қоспалары, өсіп кеткен тұқымдар, консервіленген көкөністер секілді өсімдік шикізат өңдеу өнімдерін тамақ рационына барынша кеңінен қосу көмегімен пайдаланылатын тағамның ассортиментін түрлендіру жағына оқушылардың тамақтануын ұйымдастыруға деген көзқарасты өзгертуді ұсынады. Авторлар қазіргі балалардың тағамдары сергіткіш, бейімдегіш, иммуноынталандырғыш ықпал ететін, сонымен бірге оңай қорытылатын және әр алуан болатын биологиялық белсенді заттармен байытылуы тиіс деген қорытындыға келді.