Некоторые аспекты финансирования государственных учреждений акмолинской области. Ақмола облысының мемлекеттік мекемелерін қаржыландырудың кейбір аспектілері. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Практика развития регионов в развитых странах мира показывает, что большую роль играют местные органы власти в решении социально-экономических задач, поэтому им необходимо выделять больше прав и полномочий и, следовательно, снижать степень их зависимости от центра. В отечественной экономике также стоит задача повышения эффективности деятельности местных бюджетов. В представленной статье проведен анализ доходной и расходной части бюджета Акмолинской области за последние годы. На основании сопоставления данных выявлены проблемные вопросы формирования бюджета области, а также рассмотрены направления расходования средств. Таким образом, вместе с увеличением доходной части бюджета, увеличиваются и суммы, необходимые на реализацию различных первоочередных программ, и как результат анализа автором выработаны рекомендации по увеличению эффективности программ. Әлемдегі дамыған елдердің аймақтарды дамыту тәжірибесі жергілікті билік органдарының әлеуметтік экономикалық мәселелерді шешуде рөлінің жоғары екенін көрсетеді. Сонымен қатар орталыққа тәуелділік дәрежесін төмендетіп, оларға барынша құқық пен өкілеттілікті беру қажеттілігі туындайды. Отандық экономикада жергілікті бюджеттің қызметін тиімді көтеру мәселесі тұр. Бұл мақалада соңғы жылдардағы Ақмола облысы бюджетінің кіріс және шығыс бөлігінің талдамасы жасалған. Алынған мәліметтерді салғастыру негізінде облыс бюджетін қалыптастырудың проблемалық мәселелері анықталды, сондай – ақ қаражатты шығындандыру бағыты қарастырылды. Осыған орай, бюджеттің кіріс бөлігінің ұлғаюымен бірге әр түрлі бірінші кезектегі бағдарламалардыжүзеге асыруға қажетті соммалар өседі, автордың талдау нәтижесінде бағдарламалар тиімділігін ұлғайту туралы ұсыныстар даярланған.