Дағдарыс кезеңі барысында аумақтық еңбек нарығына байланысты әкімшілік-аумақтық бірліктерді жіктеу. Группировка административно-территориальных единиц в зависимости от ситуации на региональном рынке труда в кризисном периоде. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Әлеуметтік-экономикалық жүйе секілді, кез келген мемлекетке экономикалық кеңістіктің аумақтық дамудың әркелкілігі тән. Аумақтық саясаттың мақсаты әлеуметтік-экономикалық дамудың әлеуеті мен бағытын анықтау үшін қажетті аумақаралық ерекшеліктерді ескеру болып табылады. Нашар аумақтардың типологиясы мен олардың ішінен дағдарысты топтарды анықтаудың әртүрлі әдістері бар. Аумақтардағы еңбек нарығының жұмыспен қамтылуы мен қалыптасу деңгейіндегі ерекшеліктер өзара байланысқан әлеуметтік экономикалық факторлар бойынша аумақтарды жіктеу мүмкіндігін болжайды. Ұсынылған мақалада еңбек нарығы талдауының көрсеткіштері қарастырылады. Аумақтық еңбек нарығында дағдарысты ахуалға ие аумақтарды анықтау бойынша көрсеткіштер анықталған. Дағдарыс кезеңіндегі ОҚО әкімшілік-аумақтық бірліктер бойынша есептер ұсынылып, депрессиялық аумақтарды анықтау мақсатында нарықтағы қиын жағдайға байланысты еңбек нарығындағы жағдай бойынша әкімшілік-аумақтық бірліктерді бөлудің интервалды межелігі анықталған. Неоднородность экономического пространства, неравномерность регионального развития характерна для любого государства, как социально-экономической системы. Целью региональной политики является учет межрегиональных различий для определения потенциала и направлений социально-экономического развития. Существуют различные подходы к типологии неблагополучных регионов и к выделению из них кризисных групп. Особенности в уровне занятости и формировании рынка труда в регионах предполагают возможности группировки регионов по взаимосвязанным социально-экономическим факторам. В данной статье рассматриваются индикаторы анализа рынка труда. Определены критерии по выявлению регионов с критической ситуацией на региональном рынке труда. Приведены расчеты по административно-территориальным единицам ЮКО в кризисном периоде, определены интервальные шкалы распределения административно- региональных единиц по состоянию на рынке труда в зависимости от критической ситуации на рынке с целью выявления депрессивных регионов .