Қазақстан Республикасының жоғары білім беру жүйесінің жағдайын талдаy. Анализ состояния системы высшего образования Республики Казахстан. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Қазақстан Республикасы жоғары білім беру жүйесі 1991 жылы тәуелсіздік алғаннан кейін жаңа арнада қалыптаса бастады. Жоғары мектеп жүйесі әсіресе 1995 – 2005 жылдар аралығында қарқынды өзгерістерге түсті. Осы жылдар аралығында жоғары білім беру жүйесінде жекеменшік оқу орындарының қатары күрт өсіп бәсекелестік орта пайда болды. Жоғары білім беру нысандар санының өсуі білім беру қызметінің сапалық көрсеткіштеріне әсерін тигізді. 2005 жылдан бастап мемлекет тарапынан жоғары оқу орындарының санын оңтайландыру шаралары жүргізіле бастады. Атап айтқанда бірыңғай ұлттық тестілеу, аралық мемлекеттік бақылау және оқушылардың білім жетістігін сорттай бағалау. Бұл шаралар білім сапасын бағалауда өзінің оң нәтижелерін корсетті. Жалпы жоғары білім беру нысандарының санын оңтайландыру бүгінгі күннің өзекті мәселесі болып тұр. Бұл мақалада осы қалыптасқан мәселені шешудегі мемлекеттік реттеу тетігін жетілдіру жолдары ұсынылған.Система высшего образования Республики Казахстан с 1991 года, после получения независимости, начала формироваться на новом русле. Кардинальные изменения в системе высшего образования начались с 1995 по 2005 годы. В эти годы в системе высшего образования резко повысилось количество частных учебных заведений и образовалась конкурентная среда. Рост количества объектов высшего образования повлиял на качественные показатели образовательной деятельности. В связи с этим с 2005 года со стороны государства начались приниматься меры по оптимизации количества высших учебных заведений. В частности, были внедрены единое национальное тестирование, промежуточный государственный контроль и внешняя оценка учебных достижений. Эти меры показали положительные результаты в оценке уровня качества образования. На сегодняшний день оптимизация количества объектов высшего образования становится актуальной проблемой. В данной статье обозначены проблемы и предложены пути совершенствования государственного регулирования решения.