Современное состояние и динамика развития человеческого капитала в Республике Казахстан. Қазақстан Республикасындағы адами капиталдың мезгілді жай-күйінің және қозғалысының дамуы. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В статье определено современное состояние в Республике Казахстан и динамика его развития за пятилетний период (2008-2012 годы). В качестве ключевого суммарного показателя развития казахстанского населения выбран индекс человеческого развития (ИЧР), рассчитывающийся экспертами Программы развития Организации Объединенных Наций (ПРООН) совместно с группой независимых международных экспертов. Индекс демонстрирует средний уровень достижений страны по трем базовым измерениям развития человека: долголетию и здоровью, доступу к знаниям и достойному уровню жизни. Наряду с ежегодными докладами ПРООН, информационную базу исследования также составили справочно-статистические материалы Агентства Республики Казахстан по статистике, что дало возможность наиболее полно охарактеризовать современную ситуацию в РК в области человеческого капитала.Мақалада Қазақстан Республикасында бесжылдық мерзімді (2008-2012 жылдар) қазіргі заманғы мезгілді жай-күйі және қозғалысы анықталған. Қазақстан тұрғындарының дамуының негізгі жиынтық көрсеткіші ретінде (АДИ), Біріккен Ұлттар Ұйымы даму бағдарламалары тәжірибелеріне сүйене отырып, тәуелсіз ұлттық сарапшылар тобымен бірге адамзат дамуының индексі таңдалып алынған. Адамзат дамуының индексі елдің ұзақ өмір сүру және денсаулығы, лайықты тұрмыс қалпы мен білімділікке мүмкіншілігі сияқты үш негізгі жетістіктер бойынша орташа деңгейді өлшеп, көрсетеді. Санақ бойынша ақпараттық зерттеу негізін Біріккен Ұлттар Ұйымы даму бағдарламалары тәжірибелерінің жылдық баяндамаларымен бірге, Қазақстан Республикасының анықамалық-санақтық материалдар агенттігі құрастырады. Бұл Қазақстан Республикасындағы адами капитал саласына толықтай мінездеме беруге мүмкіншілік берді.