Білім беру қызметтеріне арналған бәсекелестік стратегия дамуындағы маркетинг кешені сұрақтарының қалыптасуы және оның өзара байланысы. Вопросы формирования комплекса маркетинга и его взаимосвязь с конкурентной стратегией развития для образовательных услу (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
ЖОО тұрақты дамуын қамсыздандыруда талапкерлердің қабылдануы онша тиімді болмады. Маркетинг-микс – бұл маркетингтің әртүрлі әдістерін біріктіріп пайдалану. Маркетинг-миксті құру да бес негізгі блок бар: тауардың немесе қызметтер, баға, тауарлар қозғалысы мен коммуникациялар саясатын белгілейтін мәселелердің кешені, қызметкерлер. Бәсекелестікті стратегия құралдар кешенін белгілейтін шешімдерге сүйенеді, соның ішінде қызметтер ассортиментін, баға құралымын, коммуникацияларды, бөлуді және қызметкерлерді жаңарту құралдарына және маркетингтік іс-қимылдар жоспарларында нақтыланады, сәйкес бюджетпен нығайтылады, маркетингті ұйымдастыру және ізінше оны басқару арқылы іске асырылады. Автордың ұсынысы бойынша білім беру саласындағы маркетинг білім беру қызметін тұтыну шыларды қанағаттандыратын жағдайларды анықтауға, көрсетілген жағдайларды ескере отырып маркетингтік іс-шараларды іске асыруға, білім беру мекемесінің бәсекелестіктің стратегиясын қалыптастыруға, білім беру қызметі туралы ақпаратты тұтынушыларға тарату және жеткізуге бағытталған басқарудың ерекше жүйесін білдіреді. Білім берушілік қызметтер құндылығының құрылы мында маркетингтік инструментарий рөлі көрсетілген. Маркетингтік зарттеулер ЖОО-ғы стратегияның және тактикаканың ұтымды әрекеттерін құрастыру үшін қажет. Жүргізілген жұмыста маркетингтік зерттеу процесі жазылған. Зерттеулердің нәтижелері бойынша маркетингтік заңдылықтарды құрастыру, қажет мамандарды анықтады.Рассмотрен ряд вариантов маркетинговых действий в ситуациях, когда набор абитуриентов оказывается не столь эффективным для обеспечения стабильного развития вуза. Маркетинг-микс – это комбинированное использование разнообразных методов маркетинга. Существует пять основных блока в маркетинг-микс: комплексы проблем, которые определяют политику товара или услуг, цен, товародвижения и коммуникаций, персонала. Конкурентная стратегия базируется на решениях, определяющих комплекс средств, в том числе, инструменты обновления ассортимента услуг, ценообразования, коммуникаций, распределения и персонала и конкретизируется в планах маркетинговых действий, подкрепляется соответствующим бюджетом, воплощается через организацию маркетинга и последующее управление им. Маркетинг в сфере высшего образования представляетcя автором как специфическая система управления для определения условий, удовлетворяющих потребителей образовательных услуг на базе маркетинговых мероприятий с учетом формирование конкурентной стратегии университета, распространения информации о качестве образовательных услуг до потребителей. Показана роль маркетингового инструментария в формировании ценности образовательной услуги. Маркетинговые исследования являются отправной точкой для формирования оптимальной стратегии и тактики действий вуза. В работе описан процесс маркетингового исследования. По результатам исследования были определены маркетинговые закономерности формирования востребованных специалистов.