Современные тенденции развития туристской отрасли Казахстана: мнения отечественных компаний . Қазақстанның туристік саласын дамытудың заманауи үрдістері: отандық компаниялардың пікірлері. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Во всем мире туризм демонстрирует высокие показатели роста, способствует значительному улучшению условий жизни населения и устойчивому развитию страны. Благодаря туризму увеличиваются денежные поступления в страну, создаются новые рабочие места. В Казахстане же туризм находится на этапе своего становления. Наличие богатых природных ресурсов, исторических памятников и достопримечательностей пророчат уверенное будущее в условиях высокой конкуренции на мировом туристском рынке. Однако, трудности, возникающие на современном этапе,осложняют весь процесс развития. В данной статье рассматриваются достижения казахстанской туристской отрасли согласно данным Индекса конкурентоспособности путешествия и туризма (The Travel & Tourism Competitiveness Index), проводится статистический обзор развития туризма в стране. Наряду с успехами, приводятся проблемы, выявленные с помощью качественных методов социологического исследования – глубинных интервью. Серии глубинных интервью с топ-менеджерами туристских компаний осуществлялись в рамках научно-исследовательского проекта «Формирование странового бренда «Казахстан» в условиях инновационного развития страны», финансируемого Министерством образования и науки Республики Казахстан. Респондентами исследования была дана оценка туристкой отрасли и сделаны рекомендации по ее дальнейшему развитию. Бүкіл әлемде туризм өсудің жоғары көрсеткіштерін паш етіп, халықтың әл-ауқатын айтарлықтай жақсартуға және елдің тұрақ дамуына септігін тигізуде. Туризмнің арқасында елге ақшалай кіріс ұлғайып, жаңа жұмыс орындары ашылады. Қазақстанда туризм өзінің қалыптасу кезеңін бастан кешіруде. Бай табиғи ресурстардың, тарихи ескерткіштердің және көркем орындардың бар болуы әлемдік туристік нарықтағы жоғары бәсекелестік жағдайында туризмнің келешегінің кемелдігін меңзейді. Дегенмен, қазіргі күні пайда болған қиындықтар барлық даму үдерісіне кедергі келтіруде. Осы мақалада Саяхат және туризмнің бәсекеге қабілеттігі индексінің (The Travel & Tourism Competitiveness Index) мәліметтері бойынша қазақстандық туристік саланың жетістіктері, елдегі оның дамуына статистикалық талдау қарастырылған. Жетістіктермен қатар, әлеуметтік зерттеулердің сапалы әдісі терең сұхбаттардың көмегімен анықталған проблемалар да келтірілген. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі қаржыландыратын «Елдің инновациялық дамуы жағдайында «Қазақстан» ел брендін қалыптастыру ғылыми-зерттеу жобасының аясында туристік компаниялардың топ-менеджерімен терең сұхбаттардың сериясы жүзеге асырылды. Зерттеуге сұхбат берушілер туристік саланың дамуына баға берді және ұсыныстарын жеткізген болатын.