Стандартизация бухгалтерского учета. Бухгалтерлік есепті стандарттау. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Стандарты бухгалтерского учета – это второй уровень регулирования учетной системы, они являются нормативно-правовыми документами, обязательными для исполнения всеми организациями, представляющими финансовую отчетность. На основе стандартов устанавливаются базвые правила ведения бухгалтерского учета по отдельным разделам учета, а также по отраслевым и иным отличительным осбенностям организаций Основными целями настоящего исследования являются обоснование необходимости перехода системы бухгалтерского учета на международные стандарты финансовой отчетности и в решении научной проблемы и разработка пути совершенствования системы учета на предприятиях Республики Казахстан, адаптированной к современным условиям. Оригинальность исследования заключается в полученных научных результатах, где показаны роль и значение финансовой отчетности, сформированной согласно МСФО, как основа принятия управленческих решений. В статье исследованы проблемы перехода бухгалтерского учета и финансовой отчетности Республики Казахстан на международные стандарты, предложены пути их решения. Бухгалтерлік есеп стандарты – бұл есептік жүйені реттеудің екінші деңгейі, бұл қаржылық есептілік ұсынушы ұйымдардың міндетті түрде орындайтын нормативті-құқықтық құжаты болып табылады. Стандарттар негізінде жекеленген есеп бөлімдері бойынша, сонымен қатар салалық және басқа да ұйым ерекшеліктеріне байланысты бухгалтерлік есеп жүргізудің базалық ережелері құрылады. Бұл зерттеудің негізгі ерекшелігі жаңа жағдайға негізделген Қазақстан Республикасы кәсіпорындарында бухгалтерлік есеп жүйесінің қаржылық есептіліктің халықаралық стандарттарына көшу қажеттілігін негіздеу және ғылыми мәселелерді шешу, сонымен қатар есеп жүйесінің жетілдіру жолдарын жасау болып табылады. Зерттеудің негізгі ерекшеліктері, зерттеу негізінде алынған ғылыми нәтиже яғни, ҚЕХС-на сәйкес құрылған қаржылық есептіліктің басқарушы шешім қабылдау негізі ретіндегі, оның атқаратын рөлі мен маңыздылығы көрсетілген. Мақалада Қазақстан Республикасының бухгалтерлік есеп пен қаржылық есеп беруден халықаралық стандарттарға көшуге байланысты туындаған мәселелер мен оны шешу жолдары зерттелген.