Басқару шешімдерін қабылдау үшін кәсіпорында есептік-аналитикалық қамтамасыз ету жүйесін дамытудың теориялық аспектілері. Теоретические аспекты развития системы учетно-аналитического обеспечения предприятии для принятия управленческих решений. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Мақалада кәсіпорындарда есептік-аналитикалық қамтамасыз ету жүйесін ұйымдастырудың негізгі ережелері, талаптары, қағидалары қарастырылған. «Кәсіпорындарда есептік-аналитикалық қамтамасыз ету жүйесі» түсінігінің мағынасы зерттелген. Кәсіпорында басқару шешімдерін есептік-аналитикалық қамтамасыз ету жүйесін ұйымдастыру үшін сақтау талап етілетін, талаптар талданған; тиімді есеп жүйесін дамытудың қағидалары анықталған, есептік-аналитикалық қамтамасыз ету жүйесін жетілдірудің себептері келтірілген. Сонымен қатар, кәсіпорында тиімді есептік-аналитикалық қамтамасыз ету жүйесінің болмауы кәсіпорындарда басқарудың төмен деңгейінің бірден-бір себебі болып табылады.В статье рассмотрены основные положения, принципы и требования организации системы учетно-аналитического обеспечения на предприятиях. Исследовано содержание понятия «система учетно-аналитического обеспечения на предприятиях». Проанализированы требования, которые требуют соблюдения для организациисистемы учетно-аналитического обеспечения управленческих решений на предприятии, приведены причины совершенствования системы учетно-аналитического обеспечения; выявлены принципы развития эффективной учетной системы. Также считается, что главной причиной низкого уровня управляемости на предприятияхслужит отсутствие эффективной системы учетно-аналитического обеспечения.