Cоглашения о разделе продукции в Казахстане: современное состояние, проблемы, пути решения. Қазақстандағы өнім бөлімдері туралы келісімдер: қазіргі жағдайы, мәселелері, шешу жолдары. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Нефтегазовая отрасль Казахстана продолжает активно развиваться, увеличивает темпы производства, сохраняет высокую инвестиционную привлекательность. Благоприятным фактором для этой цели является положительная динамика развития мировой нефтегазовый рынок, который вызывает расширенные возможностипродажи продукции на внешних рынках и существования ликвидности, доступной для инвестиций в исследования и производство. Вместе с тем при добыче углеводородного сырья оказывается огромное давление на окружающую среду, поэтому вопросы экономического механизма недропользования являются актуальными, требуют постоянного внимания и анализа основных составляющих с целью дальнейшего совершенствования законодательной и налоговой базы. Статья посвящена актуальной проблеме соглашений о разделе продукции углеводородного сырья, рассматривает положительные и отрицательные стороны для государства заключения cоглашения о разделе продукции (СРП) с добывающими компаниями в нефтегазодобыче, обосновывает выводы, почему государственные органы решили отказаться от СРП в пользу контрактов, включающих в себя положение о налоге на сверхприбыль (НСП контракты).Қазақстанның мұнай-газ саласы, жоғары инвестициялық тартымдылықты сақтап, өндіріс қарқынын арттыра отырып, белсенді даму үстінде. Осы мақсатқа қолайлы фактор ретінде, өндірістегі және зерттеудегі инвестициялар үшін қол жетімді, икемділіктің болуы және сыртқы нарықтарда өнімді сатудың кеңейтілген мүмкінліктерін тудыратын, әлемдік мұнай-газ нарығын дамытудың жағымды динамикасы болып табылады. Осыған байланысты, көмірсутекті шикізатты өндіру барысында, қоршаған ортаға орасаон зор қысым көрсетіледі, сондықтан, жер қойнауын пайдаланудың экономикалық механизмдерінің мәселесі өзекті болып, заң шығары және салықтық базаның одан кейінгі қалыптасуы мақсатымен, негізгі ұраушылардың тұрақты назарын және талдауын талап етеді. Мақала көмірсутекті шикізат өнімдері бөлістірудегі шарт жасасудың өзекті мәселелеріне арналып, үстеме табыс ішінде (үстеме табысқа салықтық келісім-шарттар, ҮТК) салықтарды қамтитын, келісім-шарттардың пайдасына өнімді бөлістірудегі келісім-шарттан (ӨБК) мемлекеттік органдардың не себептен бас тартуының нәтижелері негізделген, мұнай-газ өндірудегі өңдеуші компаниялармен өнімнің бөлістіруіндегі келісім-шартты жасасудағы мемлекет үшін жағымды және жағымсыз жақтары қарастырылған.