Негізгі қорларды тұтынудың қоғамдық қажеттілігін қамтамасыз етудегі амортизациялық әдістердің теориялық аспектілері. Теоретические аспекты амортизационных методов использования основных фондов в целях обеспечения общественной потребности. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Елімізде нарықтық экономиканың дамуы экономикалық саясаттың жүйелі түрде жүргізілген іс-шаралары, әдіс-тәсілдері негізінде жүзеге асырылатыны белгілі. Ұлттық экономикадағы еңбек өнімділігі мен бәсекеге қабілеттілікті арттыру бойынша іс-шараларды жақсарту мәселелерін шешу елдің экономикалық өсіміне ықпал ететін амортизациялық саясаттың әсерімен қаржы-экономикалық әрекеттер жүйесінің жетілдірілуіне мүмкіндік береді. Өйткені, амортизация – ол өндірістік қызметтегі кезеңдік құн бойынша өндірістік құралдарды қайта жаңарту үрдісі болып, олардың құрылуын табиғи формада жүзеге асырады. Осыған байланысты, жоғары ғылыми-техникалық деңгейдегі құралдардың қайта құрылуы елдің, кәсіпорынның экономикалық өсіміне негіз болады. Осыны ескере келіп, берілген мақалада экономикалық өсімге және тұтынудың қоғамдық қажеттілігін қамтамасыз етуге негіз болатын амортизациялық саясаттың жеделдетілген әдісін пайдалану ұсынылды. Ол өз кезегінде негізгі қорлардың жылдық жиынтық түсімін ұлғайтады, негізгі қорлардың жаңартылуын жеделдетеді, салық мөлшерін азайтады, қаржының инфляцияға ұшырауына тосқауыл болады.В нашей стране рыночная экономика развивается благодаря систематически проводимым мероприятиям экономической политики. Решение проблем улучшения производительности труда и формирование конкурентоспособности повлияет на рост экономики, даст возможность совершенствовать финансово-экономическую систему, потому что амортизация – это процесс переноса стоимости основных средств на стоимость произведенной и проданной конечной продукции. Таким образом, обновление средств, орудий высшего научно-технического уровня станет основой экономического роста страны, промышленности. С учетом всех этих моментов в данной статье предлагается использование ускоренных методов мортизационной политики, направленной на экономический рост и обеспечение общественной потребности, что, в свою очередь, увеличивает годовую сумму основных фондов, ускоряет обновление основных фондов, уменьшает объем налогов, препятствует инфляции