Солтүстік Қазақстандағы тоңазытылған жеміс-көкөніс өнімдері нарығының даму келешегі. Перспективы развития рынка замороженной плодоовощной продукции в Северном Казахстане. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Аталмыш мақалада жеміс-жидек өнімін өндіру мен тұтынуды статистикалық талдау негізінде авторлар зерттеліп отырған кезеңде әрі шикі, әрі тоңазытылған өнімге импорттық тәуелділік деңгейінің өсуі туралы түйін жасады. Петропавл және Көкшетау қалаларының тұрғындарына жүргізілген социологиялық сауалнама мен маркетингтік зерттеулер Солтүстік Қазақстан нарығындағы тоңазытылған жеміс-жидек өнімінің шамамен 99% шетелдік фирмалармен өндірілгенін анықтады. Ресейлік өндірушілер ішінен «4 сезона» сауда маркасымен «Айсбит» компаниясы, «Краски лета» сауда маркасымен «Рус Фуд Менеджмент», «Лесное чудо» сауда маркасымен «Озерская лесопромышленная компаниясы», «Зеленая грядка» сауда маркасымен «Русский холод» компаниялары барынша танымал. Еуропалық, ең алдымен польшалық, өндірушілердің сауда маркалары әзірше ресейлік өндірушілердің алдын орауда. Сату бойынша көшбасшы «Хортекс» компаниясы болып табылады. Сондай-ақ солтүстік қазақстандық супермаркеттердің сөрелерінде «Bauer» сауда маркасымен «Oerlemans Foods» компаниясының өнімін жолықтыруға болады. Басқа елдердің өнімдері ішінен солтүстік қазақстандық нарықта франциялық «Bonduelle» компаниясы келтірілген.В данной статье авторами на основе статистического анализа производства и потребления плодоовощной продукции сделан вывод о росте уровня импортозависимости и свежей и замороженной продукции за исследуемый период. Проведенные маркетинговые исследования и социологический опрос жителей г. Петропавловскаи г. Кокшетау выявил, что почти 99% замороженной плодоовощной продукции на рынке Северного Казахстана произведено импортными фирмами. Среди российских производителей наиболее заметными являются компания «Айсбит» с торговой маркой «4 сезона», «Рус Фуд Менеджмент» с торговой маркой «Краски лета», "Озерская лесопромышленная компания" с торговой маркой «Лесное чудо», "Русский холод" с торговой маркой «Зеленая грядка». Торговые марки европейских, прежде всего, польских производителей, по объемам производства пока обгоняют российских производителей. Лидером по продажам является компания «Хортекс». Также на прилавках североказахстанских супермаркетов можно встретить продукцию компании «Oerlemans Foods» с торговой маркой «Bauer». Среди продукции других стран на североказахстанском рынке представлена продукция французской компании «Bonduelle».