Развитие местного самоуправления в Республике Казахстан на современном этапе. Қазақстан Республикасының жергілікті өзін-өзі басқарудың қазіргі кезеңдегі дамуы. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Местное самоуправление играет огромную роль в экономической и политико-правовой жизни казахстанского общества, в становлении институтов демократического государства. Местное самоуправление в современном Казахстане поднято на уровень одной из основ конституционного строя. Оно дает возможность перенести принятие решений по всем вопросам местного значения, стимулируя тем самым активность граждан и обеспечивая их реальную сопричастность к таким решениям. В современных условиях все большую актуальность приобретают вопросы, связанные с развитием местного самоуправления как одного из институтов демократизацииобщества. Местное самоуправление во всем мире является фундаментом регионального развития. Предельно кратко о сути местного самоуправления можно сказать, что в стране, наряду с интересами личности и государства, признаются и гарантируются еще и местные интересы – интересы, связанные с решением вопросов непосредственного обеспечения жизнедеятельности населения каждого отдельно взятого населенного пункта. Жергілікті өзін-өзі басқару қазақстандық қоғамның экономикалық және саяси-құқықтық өмірінде, демократиялық мемлекет институттарының қалыптасуында орасан зор орынды алады. Қазіргі Қазақстанда жергілікті өзін-өзі басқару конституциялық құрылым негіздерінің біреуіне айналды. Ол жергілікті деңгейінің барлық сұрақтары бойынша шешімдерді қабылдауды ауыстыру мүмкіндігіне жол беріп, ақырында азаматтардың белсенділігін ынталандырады және олардың осындай нақты шешімдерге араласуды қамтамасыз етеді. Қазіргі жағдайда, өзектілігі бойынша ең көп орынды, қоғамды демократияландыру институттарының бірі ретінде, жергілікті өзін-өзі басқаруды дамыту туралы мәселелер алады. Жергілікті өзін-өзі басқару бүкіл әлем бойынша аймақтық дамудың негізі болып табылады. Жергілікті өзін-өзі басқарудың мәні туралы қысқаша түрде келесідей айтуға болады: елдегі тұлға мен мемлекеттің мүдделерімен қатар, әрбір елді мекен халықтың тіршілік әрекетін қамтамасыз ету сұрақтарын шешуімен байланысты, жергілікті мүдделердің танылуы мен кепілденуі, жергілікті өзін-өзі басқарудың болуымен түсіндіріледі.