Инвестициялық жобалардың тәуекелдерін талдау және олардың тиімділігін бағалау. Анализ рисков и оценка эффективности инвестиционных проектов (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Инвестициялық жобалардың тәуекелдерін талдау сол тәуекелге алғышарт болатын факторларды анықтап, олардың әсерін болжау үшін жүргізіледі. Қазіргі кезде жобалық тәуекелдерге талдаулар жүргізудің қажеттілігі кез келген инвестициялық жобалар бойынша белгіленген ақша ағымдары болашақ кезеңдерге қатысты және соның салдарынан әрдайым болжамдық сипатта болуымен түсіндіріледі. Сол себепті есептілік үшін қолданылатын сандық мәліметтердің ақиқатқа сай келмей қалу немесе тіптен соңғы нәтижесінің бұрыс болу ықтималдығы туындайды. Сондықтан талдау жүргізу барысында туындайтын ауытқуларды бағалау және есептеу маңызды болып келеді. Осындай зерттеулер жүргізуде жобаның тәуекелдерін талдау және соңынан инвестициялау туралы шешім қабылдау үшін аса оңтайлы әдістердің бірі болып табылады.На современном этапе развития экономики инвестиционные проекты являются одним из основных инструментов достижения конкурентных преимуществ предприятия. Анализ рисков и эффективности инвестиционных проектов зависит от большого числа факторов. В статье предлагается концептуальный подход оценки эффективности инвестиционных проектов, а также приведены методы анализа рисков проектов