Концепция ресурсного проклятия в условиях завершения «сырьевого суперцикла». “Шикізаттық суперцикл” дәуірінің аяқталу жағдайындағы ресурстар қарғысының тұжырымдамасы (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Рассмотрены основные положения критики концепции ресурсного проклятия. Сделана попытка анализа причины неприятия этой критики значительной частью научного сообщества. Выявлены некоторые тенденции современной экономической науки, объясняющие причины отстаивания концепции ресурсного проклятия в условиях заката сырьевого суперцикла и других симптомов структурного кризиса в мировой экономике. Обоснована авторская позиция относительно причин утраты актуальности концепции ресурсного проклятия в её традиционной интерпретации. Сформулировано авторское видение возможного переосмысления содержания понятия ресурсного проклятия.Ресурстық қарғыс тұжырымдамасының негізгі сын жағдайы қаралған. Бұл сынның ғылыми қауымдастықтың белгілі бөлігін қабылдамау себептерін талдауға әрекет жасалған. Әлемдік экономикадағы құрылымдық дағдарыстың шикізаттық суперкезеңінің таусылуы және басқа да белгілерінің шарттарында ресурстық қарғыстың тұжырымдамасын қорғау себебін түсіндіретін қазіргі экономикалық ғылымның кейбір беталыстары анықталған. Ресуртық қарғыстың тұжырымдамасының дәстүрлі түсіндіруіндегі өзектілігін жоғалту себептеріне қатысты авторлық ұстаным дәлелденген. Ресурстық қарғыс түсінігінің мазмұнын басқаша ойлаудың авторлық көрінуі қалыптастырылған