Развитие технологии проектного управления и сбалансированной системы показателей: зарубежный опыт и казахстанская практика. Жобалық басқару технологияларын және көрсеткіштердің теңдестірілген жүйесін дамыту: Қазақстан және шет ел тәжірибесі (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
В статье рассматривается процесс трансферта в Республику Казахстан в последнее десятилетие технологии управления проектами (УП) и инструмента реализации стратегии компании – сбалансированной системы показателей (ССП). Сравнение развития этих управленческих подходов в Казахстане с зарубежной практикой показывает, что управление проектами хронологически предвосхитило практически все современные подходы управления развитием компании в развитых странах в период второй половины 20 столетия. Проектный менеджмент, таким образом, активно способствовал внедрению в бизнес этих новых инструментов модернизации предприятия. В Казахстане имела место попытка внедрения ССП, когда управление проектами еще не было в достаточной мере освоено менеджерами и руководителями организаций, что привело к слабой востребованности инструмент а, успешно применяемого в цивилизованных странах. Вместе с тем одновременное введение в деятельность казахстанских компаний УП и ССП может быть вполне решаемой задачей и даже иметь синергетический эффект, если развитие компании осуществлять через проекты. Эта технология включает выявление ключевых проблем развития компании, формирование стратегических цели развития по четырем аспектам ССП, определение на их основе ключевых объектов деятельности компании, создание структуры управления ими и разработка информационной системы мониторинга состояния этих объектов деятельности.Мақала ішінде жобаларды басқару технологиясы (ЖБ) және компанияның стратегиясын жүзеге асыру құралы – көрсеткіштердің теңдестірілген жүйесінің (КТЖ) соңғы он жылдықта Қазақстанға трансферт жобасы қарастырылады. Қазақстандағы осы басқару тәсілдемелерінің дамуын шетел тәжірибесімен салыстыру жобаларды басқару (ЖБ) ХХ ғасырдың екінші жартысында дамыған елдердегі компанияларды басқарудың қазіргі кезеңдегі тәселдемелерін хронологиясы жағынан алдын ала болжап қойылғанын көрсетеді. Яғни жобалау менеджменті кәсіпорынды жетілдірудің осы жаңа құралдарын бизнеске енгізуге белсенді жағдай жасады. Жобаларды басқару ұйымдардың басшылары және менеджерлермен тиісті дәрежеде меңгерілмеген жағдайда Қазақстанда ҚТЖ енгізуге талпыныс жасалынды, бұл өркениетті елдерде табысты қолданылатын құралдың әлсіз талап етілуіне әкелген. Дегенмен егер де компанияның дамуы жобалар арқылы жүзеге асырылатын болса, қазақстандық компаниялардың қызметіне ЖБ мен ҚТЖ бір мезгілде енгізу тиісті дәрежеде шешілетін міндет бола алады және де синергетикалық әсеріне ие болу мүмкін. Осы технология компания дамуының түйінді проблемаларын аңықтау, ҚТЖ төрт аспектісі бойынша дамудың стратегиялық мақсаттарын құру, олардың негізінде компания қызметінің түйінді объектілерін аңықтау, оларды басқару құрылымын құру, осы қызмет объектілердің жағдайының мониторингінің ақпараттық жүйесін қалыптастыруды өз ішіне қосады.