Инновациялық жобалардың тəуекелділігін бағалаудың əдістері. Методы оценки риска инновационных проектов (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Мақалада тəуекелділікті басқару кезеңдері мен талдауы жəне инновациялық жобалардың тəуекелділігін азайту жəне бағалау əдістері қарастырылады. Еліміздің жаңа 2050 ұзақ мерзімді стратегиялық жоспарында инновация саласын дамыту басты орынға қойылған. Қазақстан болашақта көптеген елдермен экономикалық ынтымақтастықты одан əрі қарай дамытуға мүдделі. Сондықтан да экономикалық тəуекелділікке жету үшін ин- новацияны барынша тиімді дамыту басты мақсат. Инновациялық жобалардың тəуекелділігін барынша минимизациялау үшін бірнеше кезеңдер көрсетілген. Сол кезеңдер арқылы жобаны барынша тиімді іске асыру, күтпеген қауіп-қатер жағдайында барынша тиімді іс-шаралар қабылдау қарастырылған. Тəукелдердің сандық жəне сапалық бағалау əдістері толық көрсетілген. Инновациялық жоба барынша тəуекелділігі жоғары болғандықтан оны жан-жақты зерттеу, бағалау шаралары жүзеге асырылады. Дисконттауды өтелiмдiлiк мерзiмiне байланысты есептеу жəне оны есептеудің алгоритмі зерттеледі.В данной статье рассмотрены методы оценки риска и анализ инновационных проектов. Срок окупаемости с учетом дисконтирования и алгоритм его вычисления.