Көпкритерийлі өнеркəсіптік есепті Паретто əдісімен талдау. Анализ многокритериальной производственной задачи методом Паретто (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
Көпкритерийлі оптимизациялық модельдер көмегімен табыстылықтың артуы, өнімділікті арттыру мен ресурстарды тиімді пайдаланудағы тəуекелділіктің алдын алудағы агроөнеркəсіп кешенін орнықты дамыту болып табылады.Нарықтық тəуекелділік жағдайында орнықты дамыту жобаларын көпмақсатты оптимизациялық модельдер жасау арқылы бірнеше критерий бойынша талдау. Экономикалық сыртқы факторлардың əсерінен көпкритериалды есептердің ымыралық (компромисс) шешімдерінің өзгеру сезімталдылығын бақылау. MS Excel қондырғыларының мүмкіндіктеріне сəйкес бағдарламалық жабдықтар мен алгоритмдердің көмегімен баламалық шешімдердің мүмкіндіктерін анықтау. Көпмақсатты есептердің ымыралық шешімдерінде жеке мақсат функцияларының оптималдық мəндерінен біртіндеп шегіну алгоритмі жасақталған.Целью исследования является многокритериальный анализ проектов рационального развития с помощью многоцелевых оптимизационных моделей в условиях рыночных рисков. Контроль за чувствительностью к изменениям многокритериальных задач компромиссных решении, возникающих под влиянием внешних экономических факторов. Определение возможностей сравнительных решений с помощью программного обеспечения в соответствии с возможностями MS Excel.