Анализ состояния и предложения по развитию автотранспортной инфраструктуры в регионе. Аймақтағы автокөлік инфрақұрылымын дамыту бойынша ұсыныстар мен оның жағдайын талдау. (Journal of Economic Research & Business Administration, 2015)
На современном этапе развития общества все более актуальными становятся вопросы функционирования транспортной инфраструктуры. Повышение конкурентоспособности национальной экономики, регионов и отраслей невозможно представить в отрыве от максимально полной реализации транзитного потенциала, который, в свою очередь, базируется на разветвленной, доступной, качественной и эффективной инфраструктуре. Автомобильный транспорт в Казахстане, начиная с 90-х годов, активно развивался, и в настоящее время вышел на второе место (после железнодорожного и трубопроводного), охватив более 20% грузо- и 90% пассажиропотоков. Обеспечение устойчивого развития, улучшение инвестиционного климата, рост конкурентоспособности национальной экономики, формирование условий для перехода Республики Казахстан на инновационный путь развития, стимулирование процесса регионального развития в значительной степени зависят от наличия и качества инфраструктуры, важной составляющей которой является сеть автодорог. В настоящее время имеет место отставание дорожной инфраструктуры от потребностей общества – следствие несбалансированного роста автопарка и финансирования отрасли.Қоғам дамуының заманауи деңгейінде көлік инфрақұрылымының қызмет ету мәселелерінің өзектілігі артып отыр. Ұлттық экономиканың, аймақтар мен салалардың бәсекеге қабілеттілігінің артуын транзиттік әлеуеттің толығымен жүзеге асырылуынан бөліп жарып қарау мүмкін емес, ол өз кезегінде жан-жақты, қол жетімді, сапалы және тиімді инфрақұрылымға негізделеді. Қазақстандағы автомобиль көлігі 90-жылдардан бастап белсенді дамыды және бүгінгі күні 20% астам жүк және 90% астам жолаушылар ағымдарын қамти отырып, екінші орынға (теміржол және құбыр желісі көлігінен кейін) шықты. Тұрақты дамуды қамтамасыз ету, ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігінің артуы, Қазақстан Республикасының дамудың инновациялық жолына түсуі үшін жағдай жасау, аймақтық даму үрдісін ынталандыру біршама дәрежеде маңызды құрамдас бөлігі автокөлік желісі болып табылатын инфрақұрылымның бар болуы мен сапасымен тығыз байланысты. Қазіргі таңда жол инфрақұрылымының қоғам сұранысынан қалып қалуы – осының салдарынан автокөлік паркі дамуының және саланы қаржыландырудың теңгерімсіздігі орын алып отыр.