Сүт кәсіпорындарында логистикалық шығындарды қалыптастыру: библиометриялық талдау (Journal of Economic Research & Business Administration, 2024)
Мақалада библиометриялық талдауды қолдана отырып, сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында логистикалық шығындарды қалыптастыру қарастырылады. Сүт саласының ерекшелігі жағдайында шығындарды оңтайландыруға және логистикалық процестердің экономикалық тиімділігін арттыруға бағытталған ғылыми еңбектер мен заманауи әдістерді зерттеуге баса назар аударылады. Библиометриялық талдау зерттеудің негізгі бағыттарын, логистикалық шығындарды зерттеудегі тенденциялар мен олқылықтарды анықтауға, сондай-ақ әр түрлі авторлар мен ұйымдардың осы саланың дамуына қосқан үлесін бағалауға мүмкіндік береді. Зерттеу соңғы бес жылдағы Scopus халықаралық деректер базасында сүт саласындағы логистикалық шығындар тақырыбы бойынша ғылыми жарияланымдардың жеткіліксіз ұсынылуын анықтады, бұл осы зерттеудің өзектілігін растайды.Мақаланың мақсаты библиографиялық талдау және ғылыми зерттеу көздерін бағалау негізінде логистикалық шығындарды қалыптастыру механизмі бойынша зерттеулердің сандық деректерін қамтамасыз ететін академиялық ортадағы зерттеушілер қызметінің негізгі бағыттарын анықтау болып табылады.Ғылыми зерттеу шығындардың құрылымын тереңірек түсіну және шығындарды азайтуды және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігін арттыруды қамтамасыз ететін тиімді басқару шешімдерін әзірлеу үшін заманауи аналитикалық тәсілдерді қолдану қажеттілігін көрсетеді. Библиометриялық талдаудың нәтижелері негізгі авторларды анықтауға, ұсынылған Әдістемені зерттеуге мүмкіндік береді, бұл әсіресе агроөнеркәсіптік сектордағы логистикалық процестермен айналысатын менеджерлер, экономистер мен зерттеушілер үшін пайдалы.Логистикалық шығындарды зерттеудегі негізгі тенденцияларды, олқылықтарды және перспективалық бағыттарды анықтауға мүмкіндік берген библиометриялық талдау әдістемесіне ерекше назар аударылды. Талдау нәтижелері сүт өнімдерін тасымалдауды, сақтауды және таратуды оңтайландыруды қоса алғанда, сүт саласының практикалық міндеттерін шешуге бағытталған. Алынған деректер шығындарды азайтуға және сүт кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігін арттыруға ықпал ететін логистикалық процестерді басқарудың тиімді стратегияларын әзірлеуге негіз болды.Библиометриялық талдаудағы зерттеулер үшін зерттеудің негізгі міндеті SCOPUS, Web of Science, Mendeley заманауи библиографиялық дерекқорларының деректеріне негізделген Vosviewer сияқты арнайы бағдарламалар мен құрылғылардың мүмкіндіктерін пайдалана отырып, деректерді өңдеу және талдау болады.Түйінді сөздер: логистика, логистикалық шығындар, библиометриялық талдау, шығындарды оңтайландыру, сүт өнеркәсібі.