Павлодар облысының мысалында әлеуметтік саясатты іске асырудың өңірлік аспектілері (ҚазҰУ хабаршысы. Экономика сериясы, 2023)
Мемлекеттің негізгі функциясы және оның ішкі саясатының негізгі басымдығы Халықты әлеуметтік қамсыздандыру және оны әлеуметтік қорғау саласында мемлекет іске асыратын іс-шаралар жүйесін қамтитын әлеуметтік саясатты іске асыру болып табылады. Сонымен бірге, әлеуметтік саясаттың халықтың белгілі бір топтарының өмір сүру сапасы мен деңгейін арттыруға бағытталуы көбінесе әлеуметтік қамсыздандыру жүйесін қаржылық қамтамасыз ету мәселесінің өзектілігін анықтайды. өзара байланысты ұйымдастырушылық, экономикалық, заңнамалық және басқа шаралар кешенін қамтитын қаржы механизмінің маңыздылығын арттыру.Мақсаты: мемлекеттің әлеуметтік саясатының негізгі аспектілері мен негізгі сипаттамаларын және оны өңірлік деңгейде іске асыру ерекшеліктерін қарастыру; оның тиімділігін арттыруға бағытталған оңтайландырудың негізгі жолдарын айқындау.Мақсатқа жету, біріншіден, әлеуметтік саясаттың мазмұнын, қалыптасу бағыттарын және іске асырылуын ашатын негізгі теориялық аспектілерді жүйелеу мен талдауды қажет етті. Екіншіден, әлеуметтік саясатты қалыптастыру мен іске асырудың институционалдық негізін анықтау. Үшіншіден, өңірлік деңгейде әлеуметтік саясатты іске асыру тетіктерінің тиімділігіне талдау жүргізу; оны іске асыру бойынша мемлекеттік билік органдары қызметінің негізгі бағыттарын айқындау. Төртіншіден, Павлодар облысында әлеуметтік саясатты іске асырудың әлеуметтік-экономикалық жағдайларына баға беру. Бұл ретте өңірлік әлеуметтік саясатты оңтайландырудың негізгі бағыттары тұжырымдалды.Мақалада екі әлеуметтік жүйенің өзара байланысын талдауға кешенді тәсіл қолданылады: соңғысын іске асырудың аймақтық аспектілерін ескере отырып, әлеуметтік құрылым және әлеуметтік саясат. Сондай ақ мемлекеттік әлеуметтік саясатты қалыптастыру мен іске асыруда өңірлік ерекшеліктер мен ерекшеліктердің рөлі айқындалдыМақалада көп қырлы, құрылымы жағынан күрделі процесс болып табылатын әлеуметтік саясаттың объектілері Әлеуметтік сала және әлеуметтік қатынастар болып табылады, олардың негізі әлеуметтік топтар мен қоғамның топтары арасындағы өзара әрекеттесу болып табылады. Бұл ретте әлеуметтік саясаттың басты мақсаты азаматтардың әл-ауқаты, оларды әлеуметтік қорғау және әлеуметтік дамыту болып табылады.Түйінді сөздер: әлеуметтік саясат, әлеуметтік қызметтер, әлеуметтік даму, Халықты әлеуметтік қорғау, халықтың табысы, өңір